Categories: pe la ei

Qasr al Farid – impresionantul mormânt sculptat în stâncă din Arabia Saudită

Qasr al-Farid sau Castelul Siguratic este un monument care poate fi văzut în anticul oraș nabatean Mada’in Saleh (azi Al-Hijr sau Hegra). Orașul este situat în nordul Arabiei Saudite, la aproximativ 1.400 de km la nord de capitala Riyadh. De asemenea este situat la aproximativ 500 km de sud-estul cetății Petra, la 400 km de nord-estul Medinei. Nabateenii, cei care au ridicat monumentul, sunt menționați pentru prima dată în istorie prin secolul IV î.Hr. Ei sunt cei care au ridicat celebra Petra din Iordania, care a fost capitala regatului Nabataean.

Mada’in Saleh

Nabateenii s-au îndeletnicit cu comerțul de mirodenii, parfumuri, materiale textile, asfalt destinat îmbălsămărilor, pe drumuri de caravane prin pustiul Arabiei. Aceștia au înființat și un regat la finele secolului I î.Hr. și până în timpul împăratului Traian.

Acest regat se află într-o poziție strategică pe una dintre cele mai importante rute comerciale antice, care lega Peninsula Arabică de cele mai mari centre economice și culturale din Siria sau Egipt. Din acest motiv multe imperii au dorit să îi cucerească. Pe de altă parte poziționarea le-a asigurat si o bogatie ce a permis nabateenilor să realizeze adevărate capodopere în piatră.

Qasr al-Farid nu este de fapt un castel cum l-au numit arheologii, ci un mormânt, cel mai mare dintre cele 131 de monumente funerare din zonă. Cu cât mormântul era mai impozant, cu atât mai important a fost statutul social al persoanei înhumată în interior. Acesta a fost construit în sec. I d.Hr, în perioada regatului pre-islamic Nabataea. Stilul amintește de impozantele și mult mai celebrele construcții din orașul Petra. Se pare însă că este un mormânt nefolosit, ba chiar neterminat.

Mormântul este, în prezent, o atracție turistică destul de vizitată, întreaga zonă fiind inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, acesta fiind de altfel primul site UNESCO din Arabia Saudită.

Menționările islamice și arabe

Coranul are o sură întreagă dedicată acestui loc cunoscut cu numele de Al-Hijr – sura 15. Acestă sură arată că Dumnezeu distruge oraşele atunci când trebuie să o facă pentru că oamenii nu se supun şi nu iau în considerare semnele care li se arată prin mesagerii trimişi. De asemenea, se spune că oamenii din Al-Hijr au neglijat mesajul lui Dumnezeu. Şi-au făcut case în munţi pentru a se simţi în siguranţă, dar un cutremur le va lua tot dimineaţa. Acest lucru face referire directă la Petra – locuitorii ei nu au ascultat de mesagerii lui Dumnezeu şi au suferit din cauza cutremurului.

Dar, identificarea numelui Al-Hijr cu Petra poate crea confuzii, deoarece musulmanii asociază Al-Hijr cu Al-Hegra situată în Arabia Saudită. Zona antică cunoscută drept Hegra este cea în care s-a stabilit liderul nabateenilor (Obodas). Ea a mai fost ocupată şi de alte grupuri de-a lungul secolelor, însă cel mai mare impact l-au avut nabateeni care au realizat aici una din locaţiile lor pentru înmormântare, între care și Qasr al-Farid . La fel ca în cazul Petrei, toată zona cuprinde morminte ale nabateenilor şi săli unde se lua masa. După epoca nabateeană, acest imens cimitir şi zona rezidenţială din jur au devenit Al-Hijr. În timpul perioadei islamice acest loc a fost cunoscut sub numele de Mada’in Saleh – Oraşele lui Saleh.

În timp ce urme ale cutremurului sunt evidente în Petra, acestea nu se regăsesc şi în Al-Hegra din Arabia Saudită. Declinul celei din urmă a început să fie observat la începutul secolului al doilea, fără a fi cauzat de vreun cataclism, cel mai probabil din cauza presiunii impusă de Imperiul Roman în zonă și de slăbirea relațiilor comerciale.

Menționările în Coran se bazează pe o realitate din teren. Când pelerinii musulmani treceau, în drumul lor spre Mecca, pe lângă Al-Hegra, şi rămâneau uimiţi de marile morminte săpate în stâncă, era uşor de înţeles de ce ei au asociat acestea cu „casele în ruină” din povestea lui Saleh din Coran (sura 27). Însă, în Hegra nu există case. Acest loc este destinat înmormântării şi, în nicun caz, un mare oraş.

Sursa: https://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/qasr-al-farid-lonely-castle-nabataeans-002963

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago