Categories: din România

Proiect de refacere a întregului zid al Cetăţii Medievale Sighişoara

Primăria Sighişoara lucrează la elaborarea unui proiect integrat de restaurare a întregului zid al Cetăţii Medievale, în cadrul căruia se urmăreşte şi refacerea porţiunilor de zid care nu mai există, pe baza identificărilor făcute de Muzeul de Istorie din oraș.

„Sunt zone în care nu mai avem ziduri de foarte mulţi ani şi, practic, printr-un proiect integrat am vrea să refacem întregul zid al cetăţii. Până vom avea acest proiect, vom merge pe bucăţi mici, pe tronsoane cât ne permite bugetul local. (…) Sunt documente, fotografii vechi, avem şi picturi vechi pentru zidurile care nu mai există. Am colaborat foarte bine cu directorul Muzeului de Istorie, Nicolae Teşculă, am identificat zonele în care au fost şi pe care le dorim refăcute. Există studii geologice, există scanări 3D şi vom folosi toate documentaţiile şi studiile pe care le avem, astfel să refacem cât mai bine cetatea, să o readucem la farmecul de dinainte”, a declarat primarul din Sighişoara, Iulian Sîrbu, citat de Agerpres.

Turnul cu Ceas din Sighișoara

Edilul a precizat că în fiecare an, începând din 2017, se alocă cel puţin 2% din bugetul local pentru refacerea unor obiective culturale din municipiul Sighişoara şi că în baza acestei finanţări au fost refăcute obiective importante, cum este Culoarul Bătrânelor Doamne sau Tronsonul 7 al zidului Cetăţii Medievale.

De asemenea, a susţinut edilul, municipalitatea va interveni şi în zona Tronsonului 11 pentru drenarea apei pluviale, astfel încât să fie protejat zidul refăcut de către Asociaţia „Monumentum” în programul „Ambulanţa pentru Monumente – Transilvania Sud”, după ce s-a prăbuşit în anul 2018.

Cetatea Medievală Sighişoara a fost construită în secolul al XII-lea de coloniştii saşi şi purta denumirea latină de Castrum Sex, iar din 1999 a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Maria Stefan

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

21 de ore ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

21 de ore ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

2 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

2 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

2 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

5 zile ago