Bucharest Art Film Festival, festivalul celebrării artei, anunţă 4 zile cu proiecţii, dezbateri  şi o expoziţie dedicate cunoscătorilor, iubitorilor şi amatorilor fenomenului artistic cinematografic, în perioada 8 – 11 septembrie la Muzeul Ţăranului Român şi Institutul Cultural Român.

Festival de film de(spre) artă, BAFF îşi inaugurează prima ediţie joi, 8 septembrie, prin gala de deschidere de la Institutul Cultural Român, de la ora 19:00. La gală va fi proiectată producţia de film mut „Brancusi Filmé”, ale cărei imagini de arhivă vor fi acompaniate de interpretarea la pian a muzicianului Mircea Tiberian.

Festivalul continuă la Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea cu proiecții de film dedicate lui Constantin Brâncuși, filme în premieră în România, dar și cu dezbateri care adună nume importante din domeniile creative, artistice și de cercetare.

Vineri, de la ora 16:00 are loc dezbaterea „Arta publicitară: campaniile și endorserii de cultura” sau „Oamenii de cultură în arta publicitară”, care reunește profesioniști din agențiile de publicitate și nu numai. Sorin Psatta (Grafitti BBDO), Bogdan Naumovici (23 Communication Ideas), Lucian Georgescu (GAV) , Roxana Memetea (DDB / The Group),  Robert Tiederle (Papaya Advertising) și Mirela Matyas (Blue Masters Marketing) sunt cei care vin să vorbească despre implicațiile integrării personalităților culturale în campaniile de advertising. Evenimentul continuă cu 3 proiecții de film, prima din listă aparținându-i regizorului Jean Pradinas, scenariul lui Marin Sorescu, „Brâncuși sau scoala de a privi” (1972). Aceasta este urmată de „Coloana sau lecția despre infinit” (R. Laurentiu Damian; 2002), iar cea care închide seara reprezintă o premieră în București: „În căutarea tatălui pierdut” în regia lui Ionuț Teianu, și ilustrează povestea fiului nerecunoscut al lui Brâncuși. Ultimele două filme sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii.

Ziua de sâmbătă debutează cu o nouă dezbatere de la ora 16:00: „Arta de a ne iubi patrimoniul”. Invitați sunt Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, Iulian Olteanu, restaurator și expert în piatră, Pavel Șușară, istoric și critic de artă și Sorana Georgescu Gorjan, cercetător și brâncușolog, oameni care vor vorbi despre conservarea, restaurarea și revitalizarea patrimoniului. La finalul dezbaterii se dă startul unei noi serii de filme dedicate sculptorului. „Sculpture: Brancusi” (2013), în regia lui Alain Fleischer, va fi proiectat în premieră în țară, ca și producția ce îl urmează, „Sculpture: Bourdelle” (R. Jean Baptiste Mathieu; 2013). Seara continuă cu o nouă premieră marca BBC, „Tony Cragg on Constantin Brancusi” (R. Cristopher Swayne; 1992) și se termină cu creația cinematografică a lui Manase Radnev și Constantin Chelba de la ora 20:00, „Cumințenia Pământului” (1991). La această ultimă proiecție regizorul Chelba va fi prezent în sală pentru discuții cu spectatorii.

Ultima zi a Bucharest Art Film Festival 2016 pregătește un seminar: „Brâncuși pentru începători”, în care criticul de artă Pavel Șușară ține alături de participanți (ora 16.00) o lecție introductivă în opera și viața artistului național. De la 18:30 începe ultima serie de proiecții cu producția lui Alexandru Maftei, „La un pas de eternitate” (2016). De la 19:00, Cornel Mihalache ni-l arată pe „Brâncuși” (1996), iar evenimentul se încheie cu o altă premieră de film francez, „Regele Rodin” (R. Alain Fleischer, 2013). Alexandru Maftei și Cornel Mihalache vor sta de vorbă cu cinefilii prezenți după proiecții.

În cadrul festivalulului va fi prezentă artista Alina Gurguță cu o expoziție de costum inspirată de operele lui Brâncuși. „Endless Dress” pleacă de la „Coloana fără sfârșit”, „Rochia nesfârșită” fiind rezultatul mai multor încercări de transpunere a elementelor caracteristice din opera sculptorului în costumul neconvențional.

Bucharest Art Film Festival este un festival internațional de(spre) artă, al cărui debut are loc în această săptămână. Evenimentul este organizat de Docuart și Institutul Cultural Român, fiind co-finanțat de Uniunea Națională a Cineaștilor (UCIN) și având partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.

Toate activitățile din cadrul festivalului au intrare liberă. Participarea la gala de deschidere din 8 septembrie se realizează pe bază de înregistrare online pe site-ul festivalului: artfilmfestival.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago