Categories: noutăți

Prima dovadă a faptului că Omul de Denisova a trăit în regiunile tropicale

Un dinte descoperit recent într-o peșteră din nord-estul Laosului reprezintă prima dovadă a faptului că Omul de Denisova, o misterioasă specie umană dispărută, a trăit în regiunile tropicale ale Asiei.

Existența Omului de Denisova a fost necunoscută până în 2010, când vârful unui os de deget cu o vechime de aproximativ 40.000 de ani a fost găsit într-o peșteră din Munții Altai, în Siberia. Trei molari au fost de asemenea descoperiți în acel sit. Ulterior, o madibulă parțială de denisovan, cu o vechime de aproximativ 160.000 de ani, a fost descoperită într-o peșteră din Tibet.

Studiile genomului au indicat că specia noastră, Homo sapiens, s-a încrucișat cu Omul de Denisova cel mai recent în urmă cu 30.000 de ani. Drept rezultat, unii oameni moderni împărtășesc aproximativ 5% din ADN-ul lor cu denisovanii, inclusiv populațiile indigene din Papua Noua Guinee, Australia și Filipine. Prin comparație, populațiile din Asia de Sud-Est prezintă procente mai mici de ADN denisovan.

Dintele descoperit în Laos provine de la o fată de circa 4-6 ani

Molarul descoperit în peștera din Laos are o vechime estimată între 164.000 și 131.000 de ani și a aparținut unei fete de circa 4-6 ani. Din cauza condițiilor umede din Laos, ADN-ul străvechi nu s-a păstrat în acest molar, spre deosebire de alte rămășițe de denisovani. Cercetătorii au stabilit că aparține unui denisovan pe baza formei sale – scurt și cu striații profunde – și a caracteristicilor smalțului, relatează Agerpres.

Dintele a fost dezgropat într-o peșteră de calcar numită Tam Ngu Hao 2, cunoscută localnicilor drept Peștera Cobra, în Munții Annamite.

„Este pentru prima dată când un denisovan a fost găsit într-o regiune caldă. Acest lucru înseamnă că erau adaptați la medii opuse, de la frig și altitudine înaltă, la regiuni calde și altitudine joasă. În această privință, ei erau ca noi, oamenii moderni”, a declarat Fabrice Demeter, paleoantropolog la Centrul de GeoGenetică al Fundației Lundbeck din cadrul Universității din Copenhaga.

Aspectul fizic al Omului de Denisova rămâne un mister, având în vedere că au fost descoperite foarte puține fosile aparținând acestei specii umane dispărute. Oamenii de știință presupun că denisovanii împărtășeau unele trăsături faciale și dentare cu neandertalienii, cele două specii având un strămoș comun în urmă cu circa 400.000 de ani.

Foto sus: Molarul descoperit în peștera din Laos (© Fabrice Demeter / Universitatea din Copenhaga)
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

7 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago