Categories: de pe globnoutăți

Premieră după aproape nouă decenii. Un imam a recitat o sura din bazilica Sfânta Sofia în cadrul ceremoniilor dedicate căderii Constantinopolului

Pentru prima oară în aproape nouă decenii, un imam a recitat o sura din Coran în bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, un patrimoniu al umanităţii pe care preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan dorește să-l transforme în moschee.

Turcia lui Erdogan a celebrat de curând împlinirea a 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către sultanul Mehmet al II-lea, numit „Cuceritorul”. Festivităţile au început cu ieşirea unei flotile în strâmtoarea Bosfor, a cărei apă a devenit turcoaz după mai mult de două luni de restrângere a navigaţiei din cauza noului coronavirus. În cursul serii, un eveniment neobişnuit a avut loc la Istanbul. Pentru prima oară în ultimii 87 de ani, un imam a recitat o sura din Coran din interiorul bazilicii Sfânta Sofia, relatează „Le Monde”.

Limitată la două persoane, imamul şi ministrul Turismului Mehmet Nuri Ersoy, rugăciunea a fost urmărită cu emoţie de Recep Tayyip Erdogan, care a asistat la eveniment prin videoconferinţă. Puţin mai târziu, un spectacol de lumini a fost proiectat pe pereţii exteriori ai bazilicii. Ceremoniile au fost transmise în direct pe toate canalele de televiziune din Turcia.

Este un mod al lui Erdogan de a răspunde aşteptărilor taberei mai conservatoare a electoratului său, care cere de mai mult timp transformarea edificiului impunător din centrul istoric al Istanbulului în moschee.

Pe de altă parte, evenimentul nu a fost apreciat de elita laică locală, care deplânge o atingere la moştenirea lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce. El este cel care a decis, în 1935, ca Sfânta Sofia să fie muzeu.

Cu fiecare criză politică, Erdogan avansează ideea de a transforma această bazilică din secolul VI în moschee, aşa cum a fost între 1453, anul căderii Constantinopolului, până în 1935. În 2017, el a evocat această eventualitate ca răspuns la recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului. A reluat ideea acum un an, când partidul său Justiţie şi Dezvoltare se confrunta cu dificultăţi în alegerile municipale.

Grecia nu a apreciat cele întâmplate vineri la Istanbul. Într-o intervenţie pe această temă, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec,  Stelios Petsas, i-a amintit liderului turc că „Sfânta Sofia este un monument mondial al patrimoniului cultural” şi nu trebuie folosită în alte scopuri.

Maria Stefan

Recent Posts

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

3 zile ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

3 zile ago

Supraturismul aduce taxe noi: „Se caută locurile instagramabile”

Sezonul vacanțelor vine cu noi taxe pe care turiștii trebuie să le plătească, pe lângă…

3 zile ago

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

3 zile ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

4 zile ago

Marele Hotel Ambasador din Bucureşti, construit în interbelic, a fost vândut

Unul dintre hotelurile emblematice ale Capitalei, cu o suprafaţă totală de 12.600 metri pătraţi, construit…

4 zile ago