Categories: de pe globnoutăți

Povestea unui conac distrus de nepăsare în Republica Modova!

Cedată de autorităţile locale şi trecută prin mâinile câtorva proprietari, Odaia Drăgălina de la Gura Bâcului (Republica Moldova) a ajuns o ruină. Procurorii intenţionează să deschidă al doilea dosar penal pentru înstrăinarea monumentului de arhitectură. 

Curtea boierească din satul Gura Bâcului, Anenii Noi, ar putea fi plină de turişti ademeniţi de farmecul şi istoria acestui loc. La mijlocul secolului XIX, aici se consumau scene de amor în timpul petrecerilor organizate de proprietarul conacului, polonezul Karl Ianovski, colonel în retragere din armata rusă. De fapt, şi Odaia Drăgălina are la bază o poveste impresionantă de dragoste. Boierul avea o fată, Elena (părinţii o dezmierdau Lina), pe care o iubea un nobil pe nume Vasilevski. Tânărul venea seara şi îi cânta sub ferestre: „Dragă Lina, dragă Lina…\”. De la aceste serenade, se trage şi numele conacului – Drăgălina.

Pe atunci moşia lui Karl Ianovski cuprindea tot teritoriul pe care este aşezat astăzi satul Gura Bâcului. Pe lângă casă, nobilul avea moară, beci, grânar şi grajduri. Toate au fost construite din cărămida făcută la propria fabrică sau din piatră şlefuită cu toporul.

După destrămarea imperiului sovietic, un localnic a cumpărat moara şi grajdurile în care ţine acum 50 de vaci. Maxim Tcaci spune că şi el a auzit povestea despre preafrumoasa domniţă şi aleea cu flori de liliac, mireasma cărora se împrăştia la kilometri distanţă.

RĂSCOLIT DE CĂUTĂTORII DE COMORI

Din păcate, astăzi nimic nu mai aminteşte despre pitorescul de cândva al acestor locuri. În perioada sovietică, în casa boierească erau găzduiţi studenţii care lucrau toamna în kolhoz. Căutătorii de comori îi dau permanent târcoale. „Anul trecut, am vazut câteva maşini care au oprit lângă conac. Toată noaptea am auzit zgomote produse de lovituri de topor. A doua zi am găsit peretele din ospătărie spart. Pe jos erau monede vechi, o carte bisericească cu coperta de argint şi nişte documente. Se vede că, în comparaţie cu ce au furat ei, asta era o nimica toată\”, povesteşte Maxim Tcaci.

În anul 2005, autorităţile locale au transmis conacul în proprietatea unei fundaţii şefa căreia promitea să-l restaureze şi să-l transforme într-un azil de bătrâni. În 2008, însă, organizaţia îl vinde unei persoane fizice împreună cu terenul aferent, cu circa un milion de lei.
De atunci, pe aici s-au perindat patru proprietari. Fiecare era văzut prin partea locului doar când făcea achiziţia şi apoi dispărea. Fiind lăsat de izbelişte, conacul s-a transformat într-o ruină. Pereţii se dărâmă, podeaua a fost mâncată de carii, iar tavanul este gata-gata să cadă. Dintr-un sâmbure de cais, căzut într-o crăpătură din zid, a crescut un copac. Crengile se înalţă deja de-asupra acoperişului, iar rădăcinile distrug fundaţia.

MONUMENT OCROTIT DE STAT

Actualul primar de la Gura Bâcului, Ion Lapicus, afirmă că, potrivit legii, proprietarii sunt obligaţi să păstreze în stare bună edificiul şi nu au voie să intervină în arhitectura monumentului fără acordul Ministerului Culturii. I-a căutat să le spună şi lor acest lucru, însă nu a dat de ei. Ultimul cumpărător este Ion Sterea, care a fost găsit de oamenii legii. În 2010, Procuratura s-a autosesizat în acest caz. „A fost pornit un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu pe numele factorilor de decizie din fosta administraţie, care au cedat dreptul de proprietate. Acum aşteptăm o scrisoare de la Ministerul Culturii, care urmează să estimeze valoarea pagubelor. Dacă specialiştii ne vor confirma că este monument de arhitectură, vom mai iniţia un dosar penal\”, spune Nicolae Mihai, procuror la Anenii Noi.
Astăzi la Anenii Noi ar trebui să ajungă pe cale poştală informaţia cerută de procuror. Noi am făcut rost de o copie. În mesajul semnat de şase specialişti (de la Academia de Ştiinţe, Ministerul Culturii, Serviciul de stat pentru verificarea şi expertizarea proiectelor şi construcţiilor, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor) este indicat că Odaia Drăgălina este monument de arhitectură ocrotit de stat. Experţii au constatat că uzura edificiului constituie 60%.

„Reieşind din gradul înalt de uzură, monumentul este estimat la 3,7 milioane de lei. Dacă ar fi restaurat, ar valora 9,2 milioane de lei\”, precizează Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. ;

Majoritatea conacelor, ruine

În Registrul monumentelor de arhitectură ocrotite de stat sunt incluse 80 de conace. Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor a evaluat până în prezent starea a 51 de case boiereşti. Ion Ştefăniţă susţine că 40 dintre acestea sunt în stare dezastruoasă. Specialistul consideră că salvarea conacelor este parteneriatul public-privat. Unele ar putea deveni hoteluri, restaurante, case de odihnă, cu condiţia să fie respectată legea. Agenţia intenţionează să lanseze o campanie de colectare de fonduri „Salvează mărturiile trecutului pentru a construi viitorul\”.

Sursă: adevarul.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago