Categories: pe la noi

Povestea tristă a uneia dintre cele mai frumoase statui din Cimitirul Bellu

Chiar dacă poate nu pare la prima vedere, Cimitirul Bellu este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat în București, iar o vizită cu cineva care îi știe și poveștile poate deveni de-a dreptul uimitoare. Cimitirul Bellu este impresionează prin numărul mare de artişti îngropaţi aici, dar şi prin poveştile creionate în jurul unor statui care înfrumuseţează cimitirul. Una dintre acestea este Monumentul Poroineanu și povestea ei tristă.

Se spune că soții Poroineanu s-au iubit enorm

Aleea Artiştilor este cea mai cunoscută arteră a Cimitirului Bellu, unde îşi dorm somnul de veci unii dintre cei mai importanţi oameni de cultură din România: George Bacovia, Nichita Stănescu, Ion Barbu, I. L. Caragiale, Toma Caragiu, Tudor Muşatescu, Hortensia Papadat-Bengescu, George Pruteanu, Marin Preda etc.

Ceea ce face din acest cimitir un loc mai mult decât interesant este şi povestea ţesută în jurul unor morminte şi monumente.

Unul dintre acestea este cel al soților Poroineanu. Despre ei se spune că s-au iubit enorm, atât de mult încât nu au suportat să rămână în viață când au aflat că fără voia lor trăiau în păcatul incestului.

Mormântul soţilor Poroineanu este marcat de o statuie semnată de talentul lui Romanelli, cel care mai are în cimitirul Bellu o statuie absolut impresionantă.

E vorba despre o familie de moșieri din Caracal, al cărei ultim reprezentant a fost Constantin Poroineanu, bărbatul îngenuncheat de lângă catafalc și probabil protagonistul celei mai cunoscute legende a cimitirului Bellu.

Povestea statuii de la mormântul Poroineanu le spune povestea emoţionantă: cei doi au descoperit că erau fraţi şi s-au sinucis.

Sculptura a fost făcută de maestrul italian Raffaello Romanelli, artist originar din Florența. În spatele monumentului se aflau 12 șerpi din bronz, din care a mai rămas doar unul, simbol al bârfelor care umblă nestingherite prin lume.

Legenda spune că fiul și-a găsit marea iubire tot la Paris ca si tatăl lui

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Constantin Poroineanu, fiul unui moşier oltean, a plecat să studieze la Paris. După o aventură amoroasă în capitala franceză, a avut o fiică, dar nu a recunoscut-o pentru că bătrânul Poroineanu l-a ameninţat că-l dezmoşteneşte.

Anii au trecut şi Constantin Poroineanu a devenit un moşier foarte bogat. Unul dintre fiii săi, Sergiu, a plecat la studii, tot la Paris. Băiatul s-a îndrăgostit nebuneşte de o fată şi s-au căsătorit în secret.

Când el s-a întors să i-o prezinte pe soţie tatălui său, bătrânul a înlemnit. A pus cap la cap informaţiile şi a realizat că soţia fiului său este fiica lui, rodul pasiunii trăite la Paris în tinereţe.

Cei doi tineri, de acum frate şi soră şi-au pus capăt zilelor, iar imediat, la 15 septembrie 1908, după întocmirea testamentului prin care lăsa toată averea sa oraşului Caracal, Poroineanu s-a sinucis.

Povestea tragică a dragostei celor doi a fost întruchipată pe monumentul din piatră de către artistul italian Raffaello Romanelli.

Legenda spune că cei doi au fost urmați în mormânt de tatăl îndurerat.

Tineri Jurnalisti Online

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

2 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

5 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

5 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago