Povestea satului din care a mai rămas … biserica!


Un sat buzoian există  doar pe hârtie şi numai cele câteva ruine dovedesc că odinioară a fost o comunitate bine închegată. Alunecările de teren, drumul aproape impracticabil şi lipsa curentului electric au fost motivele pentru care satul Grabicina de Sud din Buzău a fost strămutat.

Grabicina de Jos a fost un sat în comuna Scorțoasa din județul Buzău. Aceasta a fost atestat documentar în 1542. Se află în centrul județului, în depresiunea Policiori din Subcarpații de Curbură. Cândva era un sat mare cu mulți locuitori. Recensământul efectuat în România la sfârșitul secolului al XIX-lea, arăta că satul Grabicina de Jos avea 520 de locuitori și 154 de case, fiind reședința comunei Grabicina din plaiul Slănic, județul Buzău. Comuna avea la cel moment în total 860 de locuitori, care trăiau în 236 de case, și avea în componență și satul Grabicina de Sus.

În cele două sate funcționau 2 biserici. În 1925, comuna Grabicina făcea parte din plasa Sărățelu a aceluiași județ, avea aceeași componență și o populație de 1132 de locuitori. La începutul perioadei comuniste a început și decăderea satului, care din care azi mai este doar un cod poștal și … o biserică. În 1950, comuna Grabicina a trecut în componența raionului Cărpiniștea (ulterior Beceni) din regiunea Buzău, și apoi (după 1952) în componența raionului Buzău din regiunea Buzău. În 1968, comuna Grabicina a fost desființată și inclusă în comuna Scorțoasa.

Satul a dispărut din cauza alunecărilor de teren, iar majoritatea locuitorilor s-au mutat în vatra noului sat Golu Grabicina, aflat la 2 kilometri distanță. La recensământul din 2002, satul număra doar 3 locuitori, dar 8 ani mai târziu nu mai exista nimeni! Aici au mai rămas doar terenuri agricole, zeci de copaci, dar și o biserică, care încă mai e folosită din când în când. „Oamenii au lăsat biserica în picioare, unde se mai ţin slujbe pentru morţii care sunt îngropaţi acolo”, spune Traian Răican, primarul comunei Scorţoasa, pe teritoriu căreia figura cătunul dispărut.

Maria Stefan

View Comments

    Recent Posts

    Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

    Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

    3 zile ago

    Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

    Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

    7 zile ago

    Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

    Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

    o săptămână ago

    Calea Victoriei redevine pietonală

    Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

    o săptămână ago

    Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

    Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

    o săptămână ago

    Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

    Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

    o săptămână ago