Categories: Istorie

Povestea primului zbor cu balonul în București sau Bășica lui Caragea

Astăzi, zborul a devenit pentru oameni o normalitate. În istorie au existat perioade în care oamenii nici nu visau că ar putea zbura asemeni păsărilor.

Este cunoscut faptul că Leonardo da Vinci era fascinat de păsări și de zborul acestora. Petrecea mult timp studiindu-le și le-a folosit ca sursă de inspirație pentru invenții precum parașuta și ornitopterul. În timp ce parașuta permitea oamenilor să sară de la o înălțime mare fără a se răni, ornitopterul avea scopul de a-i face să își desprindă picioarele de pământ și să plutească în aer. În schițele care datează din 1485, se poate observa asemănarea dispozitivului cu aripile de pasăre sau de liliac. Aparatele de zbor moderne s-au îndepărtat de acest tipar, asemănările rezumându-se la forma aerodinamică și la prezența aripilor.

Totuși înintea apariției avioanelor, oamenii au zburat cu balonul cu aer cald. Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes.

În Țările Române în 1818, la dorința Domniței Ralu Caragea, fiica Ioan Gheorghe Caragea, domn al Principatului Valahiei.

Idei ale aeronauticii cu balon la 1818

Pe data de 9 iunie 1818, deasupra Bucureștiului se înalță pentru prima oară în istorie, un balon cu aer cald. Reușita a fost posibilă la dorința Domniței Ralu Caragea, o vizionară a acelor vremuri. De altfel, din pasiunea domniţei Ralu a luat naştere și primul teatru din Bucureşti. Ralu Caragea a amenajat pe cheltuiala statului teatrul din zona Cişmeaua Roşie.

„O persoană cu inspiraţii artistice, natură aleasă, posedând gustul frumosului în cel mai mare grad, admiratoare a muzicei lui Mozart şi a lui Beethoven, hrănită cu scrierile lui Schiller şi Goethe”, Ion Ghica despre Domnița Ralu.

La eveniment au asistat câteva sute de persoane, iar balonul denumit populat „bășica lui Caragea” nu a avut la bord nicio persoană. Balonul s-a ridicat de la „Curtea Arsă” și a căzut „la vale de Bucureşti, prin preajma Dudeştilor”, după cum scrie un martor pe nişte memorii păstrate la Mănăstirea Govora.

Care e povestea primului zbor cu balonul cu aer cald?

Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la Paris și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes. Pasagerii acestui zbor au fost o oaie, o rață și un cocoș, iar minunata invenție a acelor timpuri a reusit sa se mentina în aer pentru o durată de 15 minute în uralele celor prezenți.

Primii oamenii care încearca lansarea cu pasageri sunt doi francezi, Joseph si Etienne Montgolfier, care se mentin în aer pentru 20 de minute. Iar în 1785, un francez și un american Jean Pierre Blanchard si John Jefferies reușesc să traverseze Canalul Mânecii la bordul unui balon cu aer cald.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago