Alecu Radu este cel care a inventat nechezolul. Bucureșteanul lucra ca șef de secție la o fabrică de cafea, produs care era un lux pentru românii de rând.
Cafeaua adevărată se găsea în ultimii ani ai comunismului doar în magazinele cu vânzare în valută, unde aveau acces numai cetățenii străini. Pentru cetățeanul român care nu avea, în general, dreptul să dețină valută, și se multumea cu ce se găsea pe piața neagră, unde cel mai apreciat produs la acea vreme era Wiener Caffe, comercializată în pachete aurii.
Atunci, s-a gândit să prepare un produs care să rămână pe piața românească de consum. Așa a apărut nechezolul, care conținea doar 20% cafea și în rest năut și ovăz.
Alecu Radu, inventatorul nechezolului
Nechezolului i se spunea în ultimul deceniu comunist „cafeaua cu înlocuitori“. Unii români o cerneau, pentru a separa paiele de restul ingredientelor și apoi turnau apă fierbinte peste ea.
„La un moment dat, tona de cafea de import ajunsese să coste 6.000 de dolari. Iar Ceauşescu nu mai voia să audă de importuri”, povestea la un moment dat inventatorul nechezolului.
Forţat de împrejurări, nea Alecu a trebuit să găsească o formulă pentru a înlocui cafeaua. Aşa că, a amestecat-o cu năutul şi a scos nechezolul. “Deşi prăjeam zilnic 20 de tone de cafea, niciodată nu am fost tentat să consum acest drog.”
Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…
Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…
Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…
Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…
Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…
O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…