Descoperirea unei nave dispărute în urmă cu 500 de ani, care a fost găsită într-un deșert din sud-vestul Africii cu monede de aur la bord, este una dintre cele mai interesante reușite arheologice din ultimii ani.

Bom Jesus (”Bunul Isus”) a fost un vas portughez care a plecat din Lisabona, Portugalia, vineri, 7 martie 1533.

Soarta sa a fost necunoscută până în 2008, când rămășițele sale au fost descoperite în deșertul Namibiei, în timpul operațiunilor de exploatare a diamantelor din apropierea coastei națiunii africane.

Când s-a scufundat în urma unei furtuni violente, nava se îndrepta spre India, încărcată cu comori precum lingouri de aur și cupru. 2000 de monede de aur pur și zeci de mii de kilograme de lingouri de cupru au fost descoperite pe Bom Jesus, aproape toate intacte.

Se speculează că Bom Jesus s-a scufundat atunci când a fost tras prea aproape de țărm în timpul unei furtuni în largul coastei Namibiei, ceea ce a făcut ca învelișul navei să se ciocnească de o stâncă și să se încline, răsturnând vasul.

Pe măsură ce apele de pe coastă s-au retras, Bom Jesus a reapărut în deșert.

Starea în care a fost găsită nava sugerează că furtuna care a provocat naufragiul a fost deosebit de violentă, deși absența rămășițelor umane (în afară de câteva fragmente de oase împrăștiate) în sit sugerează că majoritatea membrilor echipajului de la bord au supraviețuit naufragiului sau au murit pe mare.

Nava descoperită în deșert avea o încărcătură valoroasă

Dr. Noli, arheologul șef al Institutului de Cercetare Arheologică Maritimă din Africa de Sud, a declarat recent că linia de coastă era cunoscută pentru furtuni, astfel încât găsirea unei epave nu a fost deloc surprinzătoare.

Cu toate acestea, abia după o săptămână de la începerea săpăturilor a fost găsit un cufăr de comori încărcat cu aur, monedele indicând că acesta provenea de pe o navă portugheză dispărută în 1533.

“Aceasta adaugă un nou sens concept conceptului că nava ar fi fost încărcată cu aur”, a declarat Dr. Noli pentru News Com, Australia, potrivit Greek Reporter.

Cercetările ulterioare au scos la iveală boluri de bronz și stâlpi lungi de metal, despre care s-a dovedit ulterior că erau … tunuri.

Echipa doctorului Noli a găsit, de asemenea, o muschetă pe care a estimat-o ca fiind veche de cel puțin 500 de ani și bucăți de metal care au dezvăluit că o epavă a fost îngropată în nisip. De asemenea, a găsit busole, săbii, instrumente astrologice, tunuri și chiar o ”capsulă a timpului”. De asemenea, au fost găsite monede de argint.

Deși se cunosc puține lucruri despre istoria navei Bom Jesus în sine, se speculează că nava făcea parte dintr-o clasă de vase navale mai mari, mai eficiente și mai durabile decât navele portugheze și spaniole anterioare, pentru expediții pe distanțe mai lungi efectuate de flotele portugheze în această perioadă.

Astăzi, Bom Jesus este cea mai veche și cea mai valoroasă epavă cunoscută și descoperită vreodată în largul coastei vestice a Africii Subsahariene.

Zona în care a fost găsită nava a fost numită Sperrgebiet, sau “teritoriul interzis”, după sutele de prospectori germani care s-au aventurat în regiune în căutare de diamante.

Compania de diamante DeBeers și guvernul namibian desfășoară încă o operațiune comună în zonă, potrivit CNN, iar zona rămâne în mare parte ascunsă.

Rămășițele epavei rămân protejate de securitatea minieră, cu un număr limitat de persoane cărora li se permite accesul la fața locului.

A fost propusă și ideea unui muzeu, dar rămâne de văzut dacă se va realiza.

Sursa: Greek Reporter