Realizate pe baza unui model creat de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens, monedele cunoscute sub denumirea “1933 Double Eagle” au o poveste fascinantă. Faima lor în rândul colecționarilor este datorată tocmai rarității extreme și puternicelor legături istorice. Emise în anul 1933, aceste monede de aur de 20 de dolari americani nu au fost introduse niciodată în circulație.

Au fost produse în total 445.500 de exemplare, dar Franklin Delano Roosevelt, cel de-al treizeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, a ordonat topirea monedelor din considerente strategice în contextul Marii Crize care a afectat economia mondială în acea perioadă.

Câteva monede – aparent în jur de 20 – au fost salvate însă de la topire și au ajuns la diverși colecționari. Unele monede au fost recuperate de stat în deceniile următoare, despre 9 monede știindu-se că au fost distruse (topite) ulterior.

Spre deosebire de alte monede emise în mod public – în circulație sau cu valoare numismatică – monedele Double Eagle din anul 1933 nu au fost niciodată eliberate publicului în mod oficial. Astfel, deținerea lor privată este considerată ilegală.

Totuși, există o excepție, una dintre monede, cunoscută drept Specimenul Weitzman, vândută în anul 2002 colecționarului privat Stuart Weitzman pentru 7,59 milioane USD. Mai nou, aceeași monedă s-a vândut la licitație în iunie 2021, pentru suma de 18,9 milioane USD, ceea ce o face cea mai scumpă monedă vândută vreodată.

Cumpărătorul a rămas anonim.Inițial, doar două monede Double Eagle au fost oferite de către Monetăria Statelor Unite ale Americii către Colecția Națională de Numismatică a SUA, una fiind chiar în prezent expusă la Muzeul Național de Istorie Americană, în expoziția Valoarea Banilor. Deși teoretic ar fi trebuit să fie singurele monede salvate, s-a dovedit că altele au fost furate înainte de topire, cel mai probabil de către personalul de la Monetăria SUA. Serviciile secrete americane au intervenit în anii următori pentru a confisca o parte dintre aceste monede.

Aventurile internaționale ale unei monede Double Eagle

În anul 1944, chiar regele Farouk al Egiptului, un colecționar cunoscut care deținea inclusiv ouă imperiale Fabergé, a cumpărat o monedă Double Eagle. Instituțiile americane au încercat să obțină returnarea monedei din Egipt, însă începutul celui de-Al Doilea Război Mondial a întârziat câțiva ani aceste demersuri.

În anul 1952, regele Farouk a fost destituit printr-o lovitură de stat și multe dintre posesiunile sale au fost scoase la licitație. Guvernul SUA a solicitat moneda 1933 Saint-Gaudens Double Eagle, iar egiptenii și-au dat acordul. Între timp însă, moneda a dispărut.

Abia 4 decenii mai târziu, o monedă similară, aparent chiar cea din Egipt, a ajuns la comerciantul britanic de monede Stephen Fenton. Acesta a fost arestat de agenții Serviciului Secret al SUA în timpul unei operațiuni la hotelul Waldorf-Astoria din New York. Interesant este faptul că moneda recuperată a fost inițial depozitată în cadrul World Trade Center și a fost mutată la Fort Knox cu doar 2 luni înainte de teribilul atac asupra turnurilor gemene.

În urma unui proces civil, s-a ajuns la compromisul prin care moneda a fost scoasă la licitație chiar de către statul american, printr-un demers care legaliza deținerea acesteia. În anul 2005, Monetăria SUA a anunțat recuperarea a alte zece monede.

Monedele de aur, expresie a bogăției

Deși în prezent monedele din circulație au o valoare foarte mică, a rămas în cultura populară simbolistica monedelor cu valoare foarte mare, în special a celor din aur. Regăsim astfel acest simbol în foarte multe jocuri video, în care utilizatorul are misiunea de a trece peste diverse obstacole și de a câștiga cât mai multe monede aurii. Printre cele mai cunoscute exemple – celebra seria Mario (deja clasică, dar atât de actuală) și jocul Subway Surfers, lansat în anul 2012, disponibil inclusiv pe Android, iOS și Windows Phone.

După ce au fost folosite fizic pentru primele aparate de tip slot, acum monedele sunt o prezență virtuală la jocuri de pacanele online în titluri precum Royal Coins: Hold and Win de la Playson sau Cowboy Coins de la Pragmatic Play, accesibile pe platforme de casino online inclusiv în România.

În mod curent, serviciile de monetărie ale țărilor lumii emit monede cu valoare numismatică, vândute colecționarilor. Acestea capătă în timp mai multă valoare și sunt adesea fabricate din argint sau aur.

Sursa foto canva.com