Încarcerările femeilor din Paris, în special pentru crimă, au evidențiat reputația senzațională a închisorii Saint-Lazare. Un astfel de caz a implicat-o pe Marguerite-Jeanne Steinheil, la începutul secolului al XX-lea. Ea nu a devenit faimoasă doar pentru aventurile sale amoroase și scandalurilor politice în care a fost implicată, ci și pentru faptul că a fost acuzată de uciderea preşedintelui Franţei, Félix Faure, unul dintre amanţii săi, în timp ce făceau dragoste.

Cine a fost Marguerite Steinheil

Marguerite Japy, cunoscută de-a lungul vieții ca Meg, s-a născut în Beaucourt, în vestul Franței, în data de 16 aprilie 1869, și a fost fiica lui Émile Japy, un industriaș bogat care deținea o fabrică de ceasuri, și a soției sale, Mélanie Lincker. Meg, desigur, și-a adorat tatăl, iar în autobiografia ei îl descrie ca pe un gentleman perfect. Ea era, potrivit guvernantelor sale, un copil voitor care adesea ieșea din necazuri printr-un comportament fermecător, cultivată și foarte sociabilă.

La vârsta de 17 ani a avut o relație cu un prieten al fratelui ei, locotenentul Edouard Sheffer, dar tatăl ei nu a fost de acord și i-a despărțit înainte ca lucrurile să meargă prea departe. În anul 1890, pe când avea 21 de ani, s-a căsătorit cu Adolphe Steinheil, un pictor talentat, care avea să devină un artist de renume, și care era cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Astfel, a devenit doamna Marguerite Steinheil. Câteva luni mai târziu, s-a născut primul și singurul lor copil, o fiică pe nume Marthe. Însă, cei doi nu s-au mai înțeles și au decis să trăiască separat, fără să se despartă în mod legal. Atunci, viața Margueritei a înflorit. Avea un salon prin care trecea toată lumea bună a Parisului din acea vreme: Gounod, Lesseps, Massenet, Coppee, Zola, Loti și mulți alții.

A devenit celebră pentru frumusețea ei și pentru aventurile ei amoroase. Poate dintr-un sentiment de vinovăție, mulți dintre iubiții pe care îi avea au cumpărat picturi de la soțul ei, ceea ce, cu siguranță, a ajutat la finanțarea stilului ei de viață grandios. Prin intermediul soţului său, care primise un contract din partea preşedintelui Franţei, Félix Faure, Meg l-a cunoscut pe acesta din urmă și l-a cucerit cu frumusețea ei de la prima întâlnire. Marguerite a devenit amanta acestuia, vizitând Palatul Elysée destul de des.

Moartea preşedintelui Félix Faure

https://youtube.com/watch?v=7RBylfePYhQ

În data de 16 februarie 1899, a intrat în reședința oficială a președintelui, printr-o ușă laterală, gardienii lăsând-o să treacă, la urma urmei, fusese aici de mai multe ori înainte. Cu toate acestea, la scurt timp după ce s-a alăturat președintelui într-una din camerele sale private, Meg a ieşit agitată, strigând după ajutor în timp ce-şi aranja hainele. Personalul l-a găsit pe Felix mort, aparent în urma unui atac de cord, pe care l-a suferit în timp ce Marguerite îi făcea o felaţie, aşa cum avea să rezulte din declaraţiile angajaţilor de la Palatul Elysée. Moartea acestuia în timp ce se afla în compania lui Meg a creat un scandal uriaș în Franța, ea devenind subiectul unor povești senzaţionale și a fost denumită „Mata Hari a Republicii” (Mata Hari a fost cea mai faimoasă spioană din lume).

Unii au susținut că Marguerite Steinheil a fost direct implicată în moartea președintelui. Alții au crezut că a fost pur și simplu o victimă a circumstanțelor și nu a avut nimic de-a face cu decesul acestuia. Acest eveniment a provocat, fără îndoială, tulburări politice în Franța la acea vreme. După moartea președintelui, relația lui Marguerite cu soțul ei a devenit din ce în ce mai tensionată, pe măsură ce ea a continuat să aibă relații extraconjugale cu figuri puternice din societatea franceză. 

Scandalul morții soțului și mamei ei

https://youtube.com/watch?v=3LZIY78FTxc

La 31 mai 1908, soțul lui Steinheil și mama ei au fost găsiți uciși în reședința lor din Paris. Cauza morții în ambele cazuri a fost strangularea. În altă parte a casei, Marguerite Steinheil a fost descoperită legată și încătușată, dar nevătămată. Meg, odată dezlegată, a susținut că fusese trezită cu o noapte înainte de o bandă de hoți în camera ei. Trei bărbați și o femeie roșcată ar fi amenințat-o cu un pistol și au cerut să știe unde își ține tatăl ei banii. Ea le-ar fi spus că nu știe, moment în care unul dintre ei a lovit-o în cap. Când și-a recăpătat cunoștința, s-a trezit legată de pat.

Au existat mai multe întrebări rămase fără răspuns de versiunea lui Meg asupra evenimentelor – în special de ce mama ei a fost ucisă, în timp ce ea a fost cruțată. Lipsa oricărui furt substanțial de proprietate (atât bijuteriile lui Meg, cât și argintul familiei erau neatinse) a ridicat, de asemenea, îndoieli.

Totuși, întrucât nu existau prea multe dovezi împotriva Margueritei, investigatorii au scos-o din cercul de suspecţi, dar ea nu s-a dat bătută și a încercat să îi însceneze totul valetului familiei, Rémy Couillard, strecurând o perlă într-o cărticică de buzunar ce aparţinea acestuia, ca mai apoi să declare furtul bijuteriei. Cu toate acestea, perla distinctivă a fost recunoscută în ziare de un bijutier, care a spus că a scos-o dintr-un inel pentru Meg la aproape două săptămâni după crime. Cazul împotriva lui Remy a fost în mod clar o invenție. Meg l-a acuzat apoi pe Alexander Wolff, fiul menajerei sale, dar și acest lucru s-a dovedit a fi fals.

Margueritei Steinheil s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani

Astfel, în luna noiembrie 1908, Marguerite Steinheil a fost arestată şi acuzată de dubla crimă. A trecut aproape un an înainte ca procesul ei să aibă loc, din cauza mai multor argumente juridice, iar până în acel moment cazul devenise discuția Parisului. În decembrie 1909, Meg a fost eliberată, deși notorietatea ei a făcut din Paris un oraș mai puțin primitor și s-a mutat la Londra, unde era cunoscută sub numele de Madame de Serignac. Aici s-a recăsătorit, în anul 1917, cu un ofițer britanic pe nume Robert Brooke Campbell Scarlett, al VI-lea Baron Abinger.

S-a dedicat scrisului şi a publicat o carte autobiografică, intitulată „My Memoirs”, în anul 1912. Cartea a reprezentat un succes în vânzări și a stârnit multă atenție din partea publicului. În ultimii ani ai săi de viață, Marguerite Steinheil a fost retrasă, evitând să mai apară în public, în ciuda faptului că interesul pentru viața și scandalurile în care a fost implicată a continuat, iar biografii și jurnaliștii au scris despre aventurile și procesul ei. În anul 1954, la vârsta de 85 de ani, Meg s-a stins din viață într-un azil de bătrâni din Hove, Anglia.