Povestea castelului distrus de filmul „Mihai Viteazul”

La sud-vest de Sighișoara, pe drumul ce leagă acest oraș de Mediaș, se află comuna Daneș, unde puteți vizita Castelul Bethlen, din satul Criș, un important obiectiv turistic din această zonă. Castelul Bethlen se află de 750 de ani în proprietatea aceleași familii, a fost distrus în 1969, în timp ce erau filmate câteva scene din filmul „Mihai Viteazul” de Sergiu Nicolaescu, iar în prezent se află în custodia Fundației Sfântul Francis din Deva, pentru o perioadă de 50 de ani, potrivit cult-ura.ro

Autor: Luis Popa

Acest castel a fost construit între secolul XIV – XVI, ca reședință nobiliară fortificată, de mică amploare, iar ultima mare reconstrucție a avut loc undeva prin secolul al XVI-lea: „Ultima mare reconstrucție a fost în secolul al XVI-lea, dar fundațiile și subsolul se duc înapoi până la secolul XIV. Clădirea capelei este de la sfârșitul secolului al XV-lea. În momentul de față suntem un șantier, dar se poate intra oriunde, noi sperăm ca undeva în luna septembrie să fie totul gata și să le oferim turiștilor un loc frumos în care să se recreeze.”, a precizat arheologul pe care l-am întâlnit în timp ce vizitam Castelul Bethlen.

Familia Bethlen, cea care deține acest castel de 750 de ani, l-a construit în stil renascentist: „Castelul a fost construit în stil renascentist și avea o grădină superbă. Dacă vă uitați în această poză veți vedea un bananier, care nu prea crește în această zonă, dar probabil aveau un grădinar priceput, care se ocupa de această grădină.”, a adăugat arheologul castelului.

Castelul Bethlen distrus de filmul „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu

De-a lungul timpului acest castel a fost distrus, de multe ori cu bună știință, de cei care i-au trecut pragul. O astfel de situație a avut loc în timpul filmării unor scene din filmul „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, ulterior fiind predat complet CAP-ului.

 „Până la sfârșitul anilor 1960 construcția se păstrează cât de cât în stare bună, mai ales că și partidul o folosește pentru scopuri birocratice, existau birouri aici, dar și pentru filmări. Sergiu Nicolaescu filmează scene din patru filme în interiorul acestui castel, și anume «Ultimul cartuș», «Mihai Viteazul», «Nemuritorii» și «Horia». Cu ocazia unei filmări, mai exact din filmul  «Mihai Viteazul», din 1969, reușesc să-l incendieze, să zicem dintr-o greșeală, dar pentru această greșeală nimeni nu a plătit. Din toată povestea asta a ieșit un scandal, iar după acest scandal este predat complet CAP-ului.”, ne-a precizat arheologul.

Castelul Bethlen

Porțile castelului distruse, pentru ca utilajele CAP-ului să poată intra în curte

Nici după ce a fost predat către CAP Castelul Bethlen nu a avut o soartă tocmai bună, în capela sa fiind depozitat îngrășământ chimic, iar unele porți au fost distruse ca utilajele folosite să poată intra în curte.

 „Urmează două decenii de declin, după povestea clasică a multor monumente istorice din România. De exemplu aici în capela castelului se depozitează îngrășământ chimic, iar în anii 80 sunt distruse alte părți ale muzeului, cum ar fi porțile, deoarece utilajele folosite de cei de la CAP nu puteau intra în curte.”, a precizat cel care se ocupă de reconstrucția acestui castel.

Curtea interioară Castel Bethlen

Tot de la arheolog am aflat că acest castel a fost retrocedat familiei Bethlen în anul 2007, iar în prezent se află în custodia Fundației Francis din Deva.

„La începutul anilor 1990 ajunge în starea asta, pe care o vedeți și voi acum, fiind aproape distrus. În 2007 a fost retrocedat familiei Bethlen, chiar și acum ei sunt proprietari. De fapt primul strămoș despre care avem documente că a primit donația regală a domeniului este undeva între anii 1.260 – 1270, practic de 750 de ani este în proprietatea familiei Bethlen, o situație destul de rară de pe teritoriul României. Din 2014 este în custodia Fundației Sfântul Francis din Deva, pentru o perioadă de 50 de ani. Această fundație renovează castelul în prezent, urmând ca acesta să devină un centru cultural, turistic și de formare.”

Turn Castelul Bethlen

Din septembrie 2021 până în prezent Castelul Bethlen a fost vizitat de aproximativ 3.000 de turiști și trebuie precizat că nu există taxă de vizitare sau de fotografiere.

Mai multe imagini și video pe cult-ura.ro/

Sursa: https://cult-ura.ro/

Tineri Jurnalisti Online

View Comments

  • Ce pacat ca acest castel, ce are doua corpuri, nu este cuprins in circuitul turistic. Am ajuns acolo in vara anului 2021, venind de la Sighisoara. Vizitam biserici fortificate in zona si intamplarea a facut sa ajung urmand un indicator modest.
    S-a muncit mult, serios si mai e inca mult de cheltuit. Chiar daca in prezent castelul este pastorit de o fundatie religioasa, cred ca e nevoie si de o taxa de intrare dar, mai ales, de un sprijin material din partea Ministerului Culturii. E o chestiune de dragoste de frumos, istorie si tara. Da, si tara, chiar daca a apartinut unei familii nobile maghiare, Bethlen.

  • Filmul "Horoa" a fost regizat de Mircea Muresan si a fost lansat in 1984, putina documentare nu ar strica!

    • Rușinos că doar critică și nu și câteva cuvinte de laudă pentru efortul depus în refacerea castelului!Fără acest efort ar fi rămas un "schelet"hidos ca în multe alte locuri de pe teritoriul frumoasei noastre țări !

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

17 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago