Portretele principilor Transilvaniei de la Batthyaneum, digitalizate

Portretele principilor Transilvaniei aflate în pinacoteca Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au fost digitalizate printr-o tehnologie sofisticată, în urma căreia, de exemplu, zoom-ul digital al fotografiei a relevat două inițiale pictate în ochii lui Gabriel Bathory (1608-1613), posibil inițialele pictorului rămas necunoscut.

„Dragi prieteni, digitalizarea celor 11 portrete de principi ai Transilvaniei s-a încheiat cu niște rezultate excepționale. Tehnologia folosită de Călin Șuteu se numește fotografie panoramică și nu seamănă cu nimic din ceea ce știm că poate fi fotografierea obișnuită”, precizează Biblioteca Batthyaneum, pe pagina de Facebook a instituției.

Potrivit instituției, este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaș și cu o rezoluție a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Mpx).

„Astfel, am reușit să vedem pentru prima oară culorile posibile ale acestor tablouri, folosind doar filtre speciale, și detalii nemaivăzute. Pentru a da un exemplu simplu, în cazul portretului lui Gabriel Bathory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două inițiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un I. Să fie oare vorba de inițialele pictorului rămas necunoscut?”, arată Biblioteca Batthyaneum, care adaugă că fără folosirea acestei tehnologii nu s-ar fi putut ridica această întrebare.

Portretul lui Gabriel Bathory (1608-1613). Foto: Facebook / Biblioteca Batthyaneum

Despre Gabriel Bathory care a domnit în perioada 1608-1613, se știe că a fost unul dintre cei mai detestați principi ai Transilvaniei, fiind asasinat de proprii soldați.

Portretul în cauză, al cărui autor nu se cunoaște, este realizat în ulei pe pânză, probabil în secolele XVII-XVIII, fiind foarte valoros din punct de vedere istoric.

Inițialele pictate în ochii lui Gabriel Bathory (1608-1613) sunt majusculele A și L.

„Merită precizat faptul că toate aceste portrete se înscriu într-o cronologie determinată, marcând poate cea mai importantă perioadă a principatului: Stephanus Bathori (1571-1575), Christophorus Bathori (1575-1581), Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-1598, 1598-1599), Andreas Bathori (1599), Stephanus Botckai (1604-1606), Sigismundus Rakozi (1607-1608), Gabriel Bathori (1608-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629), Georgius Rakozi I (1630-1648), Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660) și, în fine, portretul unui principe necunoscut”, adaugă Biblioteca Batthyaneum.

De altfel, acesta din urmă este singurul tablou care nu are nicio inscripție, așa cum au toate celelalte: numele principelui, apoi titulatura Princeps Transilvaniae, însă detaliile vestimentației și delicatețea mâinilor sunt remarcabile.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

22 de minute ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

4 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

6 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

7 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago