Poate unul dintre ultimele carnavaluri de la Veneţia a început! Imaginile arată cum orașul se scufundă

La Veneţia a început celebrul carnaval. Timp de aproape trei săptămîni, zeci de mii de turişti din toată lumea vor lua parte la petrecerile organizate în oraş. Cu feţele acoperite cu măşti colorate şi îmbrăcaţi în costume care aduc aminte de Evul Mediu, participanţii la Carnaval au defilat azi pe străzi. Carnavalul din Veneţia se desfăşoară pînă pe 17 februarie, când are loc cea mai mare petrecere, cu ocazia Martedi Grasso, sau Marţea Grasă, sărbătoare care marchează intrarea în postul Paştelui.

Carnavalul de la Venetia este cel mai mare şi cel mai important festival veneţian. Este un amestec foarte apreciat de tradiţie, distracţie şi istorie într-un oraş unic cu adevărat, un festival care atrage an de an sute de mii de turişti din toate colţurile lumii.Totuși în imagini se poate observa cum Piața San Marco este inundată de apă, iar turiștii merg pe niște pontoane!

Carnavalul de la Veneţia are o tradiţie foarte veche. Este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primăvara, o perioada în care totul pare perfect posibil, inclusiv iluzia că cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici purtând pe faţă măşti. Festivalul din Veneţia datează din anul 1296, când Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. După o întrerupere de peste două secole tradiţia Carnavalului din Veneţia a fost redescoperită.

Carnavalul a luat o amploare internațională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din întreaga Europă veneau incognito la Veneția să se distreze fără a fi recunoscuți. Tradiția a continuat pînă în 1930, când Mussolini a interzis carnavalul.

Abia în 1979, un grup de venețieni au hotărît să reînvie tradiția. Ulterior, carnavalul și măștile venețiene au devenit un simbol al Cetății Dogilor și o atracție pentru turiștii din întreaga lume. Ascunzând identitatea, măștile au făcut din seducție o armă incitantă ce a permis infidelitatea și amestecul claselor sociale în vremurile de demult.
În prezent, ele oferă însă doar un aer misterios ce face carnavalul venețian atât de special. Măștile conferă unicitate carnavalului, în același fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneției. Măști reprezentând personaje din commedia dell’arte sau măști sinistre, măști colorate și strălucitoare, costume de epocă, muzică de viori, săli de bal, focuri de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.

Cea mai cunoscută deghizare este “Bauta”, o mască albă cu un nas încovoiat, asortată cu o pelerină neagră și un tricorn, adică o pălărie cu trei colțuri numită tabarro. Alte măști celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul vențian sunt “Morreta” și “Gnaga”.

Cel mai faimos magazin de măști venețiene este “Carta Alta” de unde pot fi achiziționate de la măști din plastic sau din material textile, de cîţiva euro, pînă la cele din ceramică, al căror preț variază între cîteva zeci și cîteva sute de euro. Cei mai cheltuitori turiști, dar și cei mai numeroși care se prind anual în iureșul carnavalului provin din Franța, Germania și Marea Britanie şi, mai nou, din Rusia.
Costumele pentru carnaval erau,odinioară, confecționate manual, reprezentînd adevărate opere de artă. Astăzi reprezintă o mică industrie, existînd centre pentru închirierea lor și nenumărate magazine pentru cumpărarea acestora.

Cele mai apreciate și îndrăgite de către turiști sunt festivitățile de deschidere și de închidere ale carnavalului. Acțiunea care anunță în mod tradițional începutul Carnavalului de la Veneția este “Zborul îngerului” lansat din turnul clopotniței Bazilicii San Marco, o tradiție foarte veche ce adună o mulțime impresionantă de oameni în Piața San Marco. Personajul care întruchipează un înger “zboară” de pe Turnul Campanile pe deasupra mulțimii adunate în piață, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele și soția acestuia.

Din păcate toate acestea  par să se apropie de un sfârșit deloc fericit. Orașul, așezat pe o lagună, este frecvent inundat, iar experții spun că într-un deceniu cel mult, dacă fenomenul continuă există periocolul ca ceea ce putem vedea acum în Veneția să nu mai existe.
Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

5 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

o săptămână ago