Poarta Dealu-Vânătorilor, monument istoric important din Târgovişte, va fi restaurată

Poarta Vânătorilor sau Poarta Dealu, un vestigiu medieval din secolul al XVII – lea, ce făcea parte din Fortificaţia de apărare a Cetăţii Domneşti, a primit finanţare în vederea restaurării.

 Primăria Municipiului Târgovişte a transmis către Institutul Naţional al Patrimoniului toată documentaţia necesară lansării procedurii de achiziţie publică de lucrări, inclusiv autorizaţia de construire. Obiectivul monument istoric Poarta Dealu-Vânătorilor, municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare Etapa II. 

Valoarea totală a investiţiei este de 2.501.310,08 lei (cu TVA), achiziţia publică de lucrări va fi realizată de către Institutul  Poarta Dealu-Vânătorilor este o construcţie veche datată din 1645 şi este situată lângă Parcul Chindiei – Biseria Sf. Vineri. Este una dintre cele patru porţi de intrare în Târgoviştea veche. “Poarta Buzăului” sau „Poarta Bucureştilor” este singura poartă care a mai rămas în picioare, pentru că ea este refăcută după anii ’90 de către Primăria Târgovişte. Celelalte două porţi sunt: „Poarta Câmpulungului” sau “Poarta Dolgopolului”, care se afla lângă Sala Polivalentă.  

 „Am transmis către Institutul Naţional al Patrimoniului toată documentaţia necesară lansării procedurii de achiziţie publică de lucrări, inclusiv autorizaţia de construire. Reamintim că, în urma demersurilor administraţiei locale, obiectivul monument istoric Poartă Dealu-Vânătorilor, Municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare Etapă II”, a precizat primarul Cristian Stan.  

Valoarea totală a investiţiei este de 2.501.310,08 lei (cu TVA), achiziţia publică de lucrări va fi realizată de către Institutul Naţional al Patrimoniului, iar execuţia nu va dura mai mult de 6 luni, din momentul semnării contractului. Poarta Vanătorilor sau Poarta Dealu – cum mai este numită – este un vestigiu medieval din secolul al XVII – lea, ce făcea parte din Fortificaţia de apărare a Cetăţii Domneşti. Poartă numele “Vanătorilor” sau “Dealu”, deoarece permitea ieşirea spre Mănăstirea Dealu.

Porţile aveau rol de acces şi ieşire din oraş şi făceau legăturile comerciale. De asemenea, aveau şi rol de turn de pază, pentru că sus stăteau străjerii şi care le închideau când se dădea stingerea, în jurul orei 19.00. Acest monument istoric apare în Repertoriul Arheologic Naţional, aflandu-se în lista monumentelor istorice de categorie A.

Maria Stefan

Recent Posts

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

6 ore ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

7 ore ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

o zi ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago