Piste de biciclete vor fi amenajate la Delta Văcărești

Piste pentru biciclete şi pentru atletism, un centru ştiinţific sunt câteva dintre proiectele pe care cei doi proaspeţi administratori ai Deltei Văcăreşti, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti şi Primăria Capitalei, vor să le realizeze în acest an. Considerat cel mai mare parc natural urban din Europa, Delta dintre blocuri a fost declarată anul trecut arie protejată, iar zilele acestea Ministerul Mediului a desemnat administratorii zonei.

Întins pe 183 de hectare, Parcul Natural Văcăreşti este casa pentru 100 de specii de păsări. Ministerul Mediului l-a dat pe mâna Primăriei şi a unui consorţiu de instituţii de cercetare şi asociaţii de mediu. Împreună, aceştia trebuie să conserve zonă, dar în acelaşi timp să o transforme într-o atracţie pentru bucureşteni.

„Ne dorim ca Parcul Natural Văcăreşti să devină un centru de excelenţă pentru protecţia şi conservarea naturii, pentru educaţie, pe cercetare şi turism sustenabil. Digul se pretează la construcția unei piste de cicloturism pe care deja o avem în vedere sau o pista de alergare sau zone de belvedere sau zone de observații ornitologice”, spune Dan Bărbulescu, preşedinte Asociația Parcului Național Văcărești.

Administatorii speră ca în primăvară să înceapă pregătirile pentru amenajarea zonei, însă reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că întreg planul de management al zonei ar putea dura şi doi ani.

Delta Văcăreşti este de interes şi pentru cercetătorii de la Facultatea de Biologie de la Universitatea din Bucureşti. Ea a sjuns cunoscută și în presa internatională. Ministerul Mediului a anunţat că anul acesta ar urma să înfiinţeze o administraţie specială pentru acest parc natural. Instituţie care ar urma să aibă buget propriu. Tot din luna martie, Primăria Capitalei va asigura banii pentru paza parcului ca să nu mai existe riscul unor incendiii ca cele din anii trecuţi.

 

Maria Stefan

Recent Posts

România Atractivă este primul program de turism cultural care scoate la lumină obiective de patrimoniu mai puțin cunoscute

România Atractivă, programul național de susținere a turismului cultural, finanțat prin PNRR, va fi lansat…

4 minute ago

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest, o nouă destinație de vară

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o…

5 ore ago

5 personalități istorice pasionate de jocuri de noroc

În literatură și cinematografie, adesea avem în prim-plan personaje care se remarcă inclusiv prin pasiunea…

5 ore ago

Vremea Floriilor la Muzeul Național al Țăranului Român

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 13:00, editura Vremea vă invită la Sala Acvariu a Muzeului Național…

o zi ago

Cabana Negoiu, cum a fost construită prima cabană montană din România

În urmă cu 143 de ani a început povestea primei cabane montane din România. Construită…

o zi ago

Europa a înregistrat în 2023 un număr record de zile caniculare. Care sunt efectele vizibile?

Într-un raport comun al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE și al Organizației Meteorologice…

2 zile ago