Pirogi și pinase pe fluviu Niger – călătorii pe apele fluviilor africane

Întoarceți-vă în timp, prin intermediul unei călătorii cu barca pe unul dintre fluviile importante ale Africii. Pescarii își aruncă năvoade în apă și apoi trag încet captura de pește capitaine (biban de Nil). Pescărușii planează deasupra apei și apoi se scunfundă cu viteză în adâncuri după pradă.

Veți trece pe lângă un sat din chirpici, unde femeile spală rufe pe mal, iar cete vesele de copii aleargă până la marginea apei și strigă Ça va, toubab? – „E în regulă, albule?”. Viața pe Niger și pe afluentul său Bani curgi la fel de lent ca și râurile. Pentru călătorie puteți alege între cele două tipuri de ambarcațiuni lungi și înguste – pinasele mari și motorizate sau pirogile mai mici, conduse de luntrași aparent neobosiți. Orice ați alege, veți trece pe lângă scene biblice prin veșnicia lor – silueta unui păstor solitar fulani pe un mal înalt, vite mânate spre apă pentru a fi adăpate și spălate, conturul șters al unei moschei din chirpici.

Fluviul însuși este animat, cu bărci cu vele uriașe din pânză de sac, încărcate cu marfă pentru piețele din apropiere, sau cu bărci mici care transportă de pe un mal pe altul pasageri, animale și chiar motociclete. Chiar și copii mici ies pe râu, vâslind veseli în câte o barcă fără a fi supravegheați de vreun adult.

Perioadă optimă este din noiembrie în martie, după sezonul ploios și înainte de arșița verii. Durata călătoriei este de 3 zile cu piroga de la Djénné la Mopti sau două zile cu pinasa. Excursiile de zi pot fi aranjate din centre precum Ségou și Mopti. Puteți rezerva o excursie pe fluviu printr-un operator de turism; ca alternativă, puteți negocia un preț mai bun cu barcagii de la mal.

Informații utile

Pentru o experiență totală, echipați-vă cu corturi și cu toate cele utile campării. Barcagii vor alege câte un loc de popas în fiecare noapte și vor găti bibani proaspăt pescuiți și alte mâncăruri specifice zonei pe foc deschis.

Atracții

Marea Moschee din Djénné este cea mai mare construcție din chirpici din lume. În vechiul oraș Djénné, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, se organizează lunea o piață plină de pitoresc.

Fauna reprezintă un vis devenit realitate pentru iubitorii de păsări – fluierari, nagâți, egrete, bâtlani, păsări-fantomă, prigori și multe altele. Nu ratați hipopotamii de pe malul lacului Débo.

Bărcile parcurg sute de kilometri în amonte și în aval, dinspre agitatul oraș-port Mopti. Nu ratați apusul de pe terasa Bar Bozo – denumit pentru un trib local de pescari.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago