Misterioasa Petra, enigmaticul oraş săpat integral în stâncă VIDEO

De Petra sau oraşul trandafiriu, ascuns în între stâncile unui arzător canion din Iordania, se leagă nu doar multe mistere, ci înflăcărează şi azi imaginaţia multora. Drept urmare în acest sit inclus pe lista UNESCO, dar şi între cele 7 noi minuni ale lumii, s-a filmat s-a turnat atât partea finală a filmului “Indiana Jones și ultima cruciadă”, cât şi o serie de secvenţe din “Transformer”.

de Ciprian Plăiaşu

Petra surprinde prin monumentele şi mormintele săpate-n stâncă, prin culorile incredibil de frumoase ale defileului şi prin cadrul natural de excepţie. Totuşi dincolo de istorie, prejudecăţile încurajate de azi au pus o etichetă ce umbresc acest loc istoric minunat. În ciuda campaniei de marketing destul de agresive din ultimii ani, Iordania nu se numără printre destinaţiile foarte căutate de turişti, cu toate că aici se află faimoasa Petra, pe care o consider unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Tulburările din Orientul Mijlociu descurajează oarecum turiştii.

De ce să aleg Petra? Curiozităţi şi istorie…

Petra este un fost oraș antic, ce se numea Rekem și apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind \”Trezoreria\” (\”Al Khazneh\”), în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m.

Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr., de către nabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 d.Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.

Originile nabateenilor sunt la fel de enigmatice ca cele ale acestui oraş. Singura menţiune o aflăm în scrierile lui Titus Flavius Josephus cel care aminteşte despre Nabatene (ţinut al nabateenilor), teritoriu identificat în zona dintre Siria şi Irak-ul de azi. În ciuda numeroaselor inscripţii care dovedesc că nabateeni erau o cultura avansata, nicio forma a literaturii acestora nu a fost încă descoperită.

Tribul devine cunoscut odată cu invadarea ţinutului stăpânit de către edomiţi în 312 î.Hr., perioadă ce marchează începutul regatului Nabatean. Ei au ocupat Petra şi vor aduce oraşul aproape de forma pe care o cunoştem azi. Sub conducerea lor, Oraşul trandafiriu va deveni centrul comerţului cu mirodenii din toata peninsula arabică, atrăgând privirea marilor puteri ale vremii. Deşi sunt cuceriti în 64-63 î.Hr. de către generalul roman Pompei, nabateenii continua să îşi păstreze independenţa. Aceasta va dura până în anul 106 d.H., atunci când, sub împăratul Traian, regatul devine parte integrantă a Imperiului Roman sub denumirea de Arabia Petraea. Începând cu aceasta perioadă, orice urmă a vechilor nabateeni dispare din istorie.

Totuşi orașul continuă să înflorească în următorul secol, apoi intră în declin și este abandonat, fiind distrus în 363 de un cutremur. Se pare că motivul principal a fost altul: nabateenii concepuseră un sistem ingenios care să pompeze apa de la peste 50 de metri adâncime, sistem rămas o enigma până astazi. Cu toate acestea, se pare că includerea lor în Imperiul Roman a dus la uitarea procedeul prin care acesta era pus în funcţiune. Dovezile arheologice arată că locuitorii au părăsit oraşul în urma unui cutremur devastator ( anul 363 d.H) care a distrus mecanismul de pompare al apei. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea. Primul european care le-a vizitat și descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în 1812.

Petra privită prin ochii turistului de azi

Totuşi Iordania nu este un loc pe care turiştii să îl viziteze direct. Adesea rutele turistice includ, oraşul pierdut al nabateenilor, Petra, ca pe un apendice al traseelor ce vin din Israel sau din Egipt şi mai rar a celor iordaniene. Hotelurile din Wadi Musa (Valea lui Moise), oraş situat la câţiva paşi de poarta de intrare în Petra, sunt mai mult goale, umplându-se la ora cinei cu vizitatori veniţi cu autocarele din Egipt, pentru „opţionalul\” de o zi, în vechiul oraş al nabateenilor. Cei mai mulţi proprietari de hoteluri dau vina pe fundamentalismul islamic şi miscarea condusă de Osama bin Laden, ca fiind foarte nocive pentru ei. Prejudecată că siguranţa le-ar fi pusă în pericol în cazul unui sejur aici, face ca turiştii să vină opţional.

Conform tradiţiei arabe şi a celei creştine, Petra şi Valea lui Moise este locul în care Moise a făcut apa să ţâşnească din stâncă şi, tot aici, s-ar afla mormântul lui Miriam, sora acestuia.

Şi totuşi aşezarea, sculptată-n stâncă de către nabateeni, cu pereţi înalţi de piatră de toate culorile şi stânci uriaşe, gata parcă să se prăbuşească la cea mai mică adiere de vânt, îţi taie răsuflarea.
Cutremurele care au trecut şi secolele de neglijare au acoperit mare parte din istoria oraşului în mâl şi nisip, ceea ce sporeşte misterul şi famecul locului.

Cea mai cunoscută faţadă de la Petra, de altfel şi simbolul oraşului, rămâne Al Krazneh (Trezoreria). Săpate în secolul I î.Hr. , detaliile monumentului s-au conservat foarte bine de vânturi şi ploi. Deşi pare o locuinţă, ghidurile spun că ar fi un mormânt ceremonial, mai ales că în urna de sus s-au găsit tot felul de bogăţii.

Împrăştiate în pereţii stâncoşi sunt rămăşiţele a peste 800 de morminte, care arată ca nişte intrări de peşteră. O altă faţadă celebră este Ad Deir, Mănăstirea. Pentru a urca în vârful ei, turistul trebuie să înfrunte 800 de trepte. Există şi versiunea de a închiria un măgărul cu vreo 12 dolari. Din vârful mănăstirii se întinde o panoramă extraordinară. De reţinut este faptul că după aproape 100 de ani de excavaţii şi săpături arheologice, se pare, că doar 1% din oraş poate fi vizitat.

E bine de ştiut că bucătăria locală poate fi una delicioasă, poate chiar neaşteptată, dar atenţie, întrucât majoritatea populaţie este de religie musulmană alcoolul nu este deloc ieftin.

Preţuri în Iordania

– un prânz la restaurant – de la 19 dolari/persoană

– o bere în restaurant – de la 3 dolari

– o cafea – de la 3,6 dolari

– o sticlă cu apă (1,5 l) – de la 0,6 dolari

– o sticlă cu vin – de la 14 dolari

– un pachet cu ţigări – de la 2,3 dolari

– un bilet pentru transportul în comun – de la 1 dolar

– un kilometru la taxi – 0,4 dolari

– turul capitalei Amman – de la 4,2 dolari

– turul oraşului Madaba şi urcarea pe Muntele Nebo – de la 3 dolari

– o zi vizită la Petra – de la 30 de dolari

– vizită la castelul Kerak – de la 1,4 dolari

– jeep safari în deşertul Wadi Rum – de la 62 de dolari/cinc persoane/două ore

– vizita la trei castele din deşert – de la 1,4 dolari

– plimbare pe cămilă – de la 21 de dolari

– turul Rezervaţiei Naturale Wadi Al Mujib – de la 1,4 dolari

– vizitarea aşezământului Bethany – de la 10 dolari

Bine de ştiut

Iordania se învecinează în nord cu Siria, în est cu Irak şi cu Arabia Saudită, în vest cu Israel şi Cisiordania. În linii mari, ţara se bucură de un climat mediteraneean, cu o vară fierbinte şi uscată, o iarna rece şi umedă şi două scurte sezoane de tranziţie. În ciuda acestui fapt, trei sferturi din suprafaţa sa are un climat de deşert, cu mai puţin de 200 mm de ploaie anual.

Aici temperaturile din timpul zilei de vară pot depăşi 40 de grade Celsius, în timp ce nopţile de iarnă poate fi foarte reci şi uscate. În Amman, temperatura maximă în luna mai este de 28 de grade Celsius.

Regiunea cea mai fertilă a ţării este partea de nord a văii Iordanului, cunoscută în arabă ca Ghor. Cel mai înalt munte al ţării se numeşte Jabal Umm ad Dami şi măsoară 1.854 de metri.

Mai mult de 92% din iordanieni sunt musulmani şi aproximativ 6% sunt creştini. Dintre aceştia din urmă cei mai mulţi sunt ortodocşi, dar există, de asemenea, greco-catolici, o comunitate restrânsă de romano-catolici.

Oficial se vorbeşte araba, dar engleza şi franceza sunt, de asemenea, cunoscute de o bună parte dintre locuitorii Iordaniei. Majoritatea iordanienilor sunt arabi, descendenţi din diferite triburi care au migrat în zonă.

Monedă oficială este dinarul iordanian (JOD). Un JOD valorează 1,4 dolari americani.

Un pelerinaj în Israel şi Iordania în luna mai şi iunie costă în jur de 400 de euro de persoană. Preţul include transportul cu avionul, şase nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de trei stele, transportul cu autocar pentru efectuarea programului, ghidul vorbitor de limba română.

Dacă alegeţi un circuit mai complex care include vizitarea Israelului, Egiptului, Iordaniei şi Mării Roşii veţi plăti de la 850 de euro de persoană pentru transport cu avionul, un mic dejun şi o cină în avion, şapte nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de trei stele, transport cu autocarul, însoţitor de grup din partea agenţiei. Astfel de oferte sunt disponibile şi pe site-urile www.besttourism.ro şi www.christiantour.ro.

Maria Stefan

View Comments

  • Thank you a bunch for sharing this with all folks you really recognise what you're speaking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =). We can have a link alternate agreement among us

  • Foarte, foarte interesant.Problema este ca noi europenii ne temem sa mergem in Iordania din cauza atator atacuri teroriste care pot aparea din orice loc.In rest.....In rest si frumos si nici prea scum Multumesc pentru articol.Interesant si frumos.

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago