Peştera lui Bogdan, destinaţia secretă de pe Valea Prahovei

O destinaţie foarte puţin cunoscută, dar extrem de spectaculoasă, Peştera lui Bogdan este „preferată“ de temerari, urşi şi lilieci, iar în trecut era loc de refugiu pentru haiduci.

Frumuseţile Bucegilor se lasă greu descoperite, însă aventurile temerarilor sunt răsplătite pe deplin. Este şi cazul Peşterii lui Bogdan, una dintre frumuseţile puţin cunoscute ale munţilor, aflată la o distanţă rezonabilă atât de Sinaia, Buşteni, cât şi de Muntele Piatra Arsă sau Babele.

Peştera este denumită astfel în semn de omagiu pentru alpinistul Nicolae Bogdan, „Năluca munţilor“ care, la începutul secolului al XX-lea, a întreprins numeroase ascensiuni în Bucegi. Peştera a fost semnalată pentru prima data în 1884, de către fostul stareţ al mănăstirii Sinaia, arhimandritul Nifon şi se spune că, pe la 1882, era loc de refugiu al haiducilor, zona fiind o imensă pustietate.

Cum se poate ajunge la peşteră

Peştera lui Bogdan este poziţionată în Masivul Piatra Arsă, la o altitudine de 1020 de metri şi 6-7 km de Sinaia. Se poate ajunge la ea din Buşteni – Poiana Ţapului, pe traseul care duce spre Stâna Regală, şi, apoi, pe un drum forestier nemarcat, Valea Babei, dar „format“ din marcajele naturale, o potecă din copaci căzuţi. Drumul duce deasupra unei vechi cariere de calcar, iar la câţiva paşi în dreapta, ascunsă în sălbăticia pădurii, este Peştera lui Bogdan. Intrarea în peşteră se află chiar la limita pădurii, nefiind vizibilă din carieră.

În anul 1958, Academia Română a dispus închiderea carierei de piatră de calcar, tocmai pentru a proteja acest monument natural ameninţat cu prăbuşirea în urma exploatărilor din zonă, astfel că şi turiştii din prezent se pot bucura de frumuseţea acesteia. 

Peştera cu strălucire de diamant

Situată între cele două foste exploatări de piatră de calcar, peştera are la intrare o înălţime de 4 metri şi o lăţime de 3 metri, iar în interior o lungime de 46 metri, având ramificaţii şi înălţimi ce pot atinge 10 metri.

Temerarii care pătrund în interior vor fi fermecaţi de faptul că, deşi nu are stalactite şi stalagmite, peştera are unele formaţiuni concreţionare şi draperii foarte frumoase. Formele ciudate şi extravagante sunt create de calcarul foarte moale numit montmilch-ul (laptele de piatră). De asemenea, fiind îmbrăcată în calcar şi puţin umedă, capătă o strălucire de diamant.

Cum arată peștera

Grota principală este foarte spaţioasă, lată de aproximativ 15 metri. Speologii o caracterizează ca o peşteră descendentă şi avertizează turiştii ca, în cazul în care sunt interesaţi să o exploreze să aibă grijă la podeaua foarte alunecoasă. Cu toate acestea, peştera este lipsită de cursuri de apă.

Peştera lui Bogdan are în apropiere alte două cavităţi, Peştera Mică şi Peştera Tunelul Apelor, mai puţin spectaculoase şi mai greu accesibile pentru turiştii obişnuiţi.

Ciprian Ionescu

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

7 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago