Peștera Limanu – un adevărat labirint care merită vizitat

Ascunsă în pântecele unui deal, la câţiva kilometri de Mangalia se află o lume străveche şi plină de mister despre care nu mulţi ştiu. Vorbim despre Peștera Limanu, considerată a fi orașul subteran al României, datorită istoriei sale impresionante, dar și a legendelor controversate. Iată câteva motive pentru care această locație merită un loc în lista destinațiilor pentru vacanţa de vară.

Cu lungime de cca 4.000 de metri Peștera Limanu este de departe cea mai lungă peșteră dobrogeană. 

În mare parte, Peștera Limanu s-a format în mod natural în calcar, dar unele sectoare de galerie au fost cioplite de oameni. 

Arheologul Vasile Boroneanţ a descoperit incizii şi desene în cărbune pe care le-a apreciat ca fiind foarte vechi, posibil neolitice. Altele posibil dacice, notează natgeo.ro

O legendă străveche îi sporește farmecul. Peștera de la Limanu ar putea fi Keiris, caverna unde dacii din Dobrogea s-au refugiat din calea romanilor după moartea lui Burebista.

Se întâmpla în jurul anului 30 înainte de Hristos, pe vremea când ţinutul era stăpânit de Dapyx, un rege al geţilor care împărţea Dobrogea cu Roles şi Zyraxes.

În lupta pentru putere, Dapyx a fost răpus de romanii chemaţi de Roles în ajutor. Dacii lui Dapyx s-au refugiat în peștera de la Keiris, pregătiţi să străbată labirintul pentru a ieşi la suprafaţă, dar romanii i-au zidit înăuntru.

Arheologii n-au găsit niciodată locul exact al peşterii Keiris, dar Limanu pare a se potrivi cel mai bine legendei, având pereții parcă dăltuiţi de om.

Oamenii locului spun că Peștera Limanu ar fi o poartă către lumea de dincolo de moarte și că tot felul de zgomote dubioase se aud din adâncuri.

Foto: Planul Peşterii Limanu – după Institutul de Speologie Emil Racoviţă

În acest caz specialiştii au o explicație științifică. Zgomotele ar fi, de fapt, provocate de vântul care străbate numeroasele galerii ale orașului subteran, dar sunt percepute diferit de psihicul uman.

Peștera Limanu este cunoscută şi sub alte nume, cum ar fi Caracicula (vechea denumire a așezării Limanu), La Lilieci, sau la Icoane – datorită prezenței unor chipuri sculptate în piatră care păzeau odinioară intrarea.

Accesul în sit se face de pe șoseaua Constanţa-Mangalia DN39, mergând spre Limanu, pe un drum județean. Peștera este localizată la 5 kilometri de Mangalia.

Maria Stefan

View Comments

  • În desele excursii în jurul bălții Limanu, traseul nostru dus/intors trece întotdeauna pe langa intrarea in pesterea Limanu.
    Identificarea initiala a intrării a fost greoaie ... nici un indicator, nici în sat/nici la marginea satului/nici la sosea/nici pe poteca de sus spre baltă ... nimic! Practic, prima dată, am trecut prin apropierea ei fără să știm ... am coborât prin padurice spre baltă și am studiat versanții ... nimic!
    Am întrebat niște pescari de pe balta și aceștia ne-au ghidat pe partea dinspre soseaua ce coboară spre pod, undeva spre culmea din stanga ... așa am identificat-o.
    La intrare, deschisă, nu exista nici o placă de identificare/istoric/descriere/atenționare etc., doar ce citisem pe net ... și atunci, despre ce fel de turism vorbim ?! La sediul primăriei din Limanu nici o informatie scrisă etc....
    Am intrat cu multa reticență, doar câțiva metri!, am speriat un liliac, și el pe noi ... și cam atat!
    Acum, la fiecare întoarcere din excursia in jurul bălții Liman (cu adevărat frumoasă și relaxanta!), ne odihnim pe pietrele de deasupra intrării peșterii... si-atat!

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

o zi ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

4 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

4 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

4 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

5 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

6 zile ago