Pentru prima dată în istoria cunoscută, izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat cu 8 km în aval

Izvorul fluviului Tamisa, situat în Anglia, s-a deplasat pentru prima dată în istoria cunoscută cu opt kilometri în aval, informează DPA.

Deşi porţiuni ale albiei fluviale din Gloucestershire seacă în mod regulat pe timpul verii, experţii în climă şi hidrologie consideră că o deplasare pe o distanţă atât de mare în aval a izvorului Tamisei reprezintă un semnal îngrijorător al impactului generat de schimbările climatice.

Fenomenul s-a produs după mai multe săptămâni de secetă severă, când temperaturile au depăşit pragul de 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Regatul Unit în luna iulie.

Christine Colvin, directoarea departamentului de promovare şi implicare socială din cadrul organizaţiei de mediu Rivers Trust, a declarat: “Ceea ce vedem că se întâmplă acum la izvoarele legendarului fluviu Tamisa este, din păcate, emblematic pentru situaţia cu care ne confruntăm în întreaga ţară, acum şi în viitor”.

“Deşi nu este neobişnuit ca izvorul să sece în timpul verii, să vedem fluviul izvorând la o distanţă de cinci mile (8 km) în aval reprezintă ceva fără precedent”, a adăugat ea.

“Criza climatică duce – şi va continua să ducă – la o vreme tot mai extremă, inclusiv la secete şi valuri de căldură. Acest fenomen este o ameninţare gravă pentru râuri şi, ca urmare, pentru peisajul general”, a mai spus Christine Colvin.

Organizaţia Rivers Trust a lansat un apel pentru accelerarea măsurătorilor hidrologice, o reducere rapidă a pierderilor de apă, sprijin pentru ca gospodăriile să îşi scadă consumul de apă – precum instalarea unor toalete cu debit redus şi a unor recipiente pentru captarea apei pluviale – şi pentru implementarea unor sisteme sustenabile de drenaj, inclusiv pentru grădini, zone umede şi pavaje permeabile, pentru a contribui la formarea unor depozite locale de apă subterană.

Izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat la est de Kemble, o localitate situată la sud de Cirencester, şi a reapărut dincolo de Somerford Keynes.

John Whitwell, preşedintele consiliului parohial local, a declarat că albia joasă din Somerford Keynes are tendinţa de a seca în majoritatea verilor.

Fluviul Tamisa are în mod tradiţional o lungime de 215 mile (346 de kilometri) şi străbate regiunea Cotswolds, traversează oraşul Londra, apoi se varsă în Marea Nordului.

Tamisa este al doilea fluviu ca lungime din Regatul Unit după Severn şi găzduieşte în fiecare an o cursă tradiţională de canotaj la care participă echipele universităţilor Oxford şi Cambridge. 

Maria Stefan

Recent Posts

Cabana Negoiu, cum a fost construită prima cabană montană din România

În urmă cu 143 de ani a început povestea primei cabane montane din România. Construită…

6 ore ago

Europa a înregistrat în 2023 un număr record de zile caniculare. Care sunt efectele vizibile?

Într-un raport comun al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE și al Organizației Meteorologice…

17 ore ago

Cele mai bune destinații din Europa pentru o vacanță între fete

Cele mai bune destinații din Europa, dacă vreți să mergeți „ca fetele”. De la orașe…

o zi ago

O descoperire într-o piramidă mayașă dezvăluie prăbușirea dramatică a dinastiei conducătoare

Într-un vechi templu-piramidă mayaș din Guatemala, arheologii au descoperit recent oasele carbonizate a cel puțin…

o zi ago

Au cumpărat un conac vechi de 400 de ani și a descoperit sub podea o comoară

În timp ce-și renovau bucătăria din casa lor veche, doi soți din Dorset, Anglia, au…

2 zile ago

Insulele Canare se epuizează – spaniolii nu mai fac față supraturismului

Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului…

2 zile ago