Turiştii care aleg să petreacă weekendurile din luna decembrie în ţinutul Buzăului sunt răsfăţaţi cu bucate tradiţionale cum nicăieri nu mai găseşti. Oaspeţii unei pensiuni din Berca, zona celebrilor cârnaţi de Pleşcoi şi a vulcanilor noroioşi, sunt întâmpinaţi cu platouri pline cu afumături proaspete, calde chiar, preparate în aceeaşi zi, potrivit adevarul.ro
Nu doar frumuseţea şi legendele zonei îi conving pe turişti să se relaxeze în patria Vulcanilor Noroioşi, ci şi vestea că aici mâncarea are un gust aparte. Cine nu a auzit de satul Pleşcoi, unde se fac cei mai gustoşi cârnaţi uscaţi din carne de oaie? Platoul casei, cu afumături specifice Văii Buzăului, este cartea de vizită a pensiunii Cob Village, astfel că pentru prepararea bucatelor trebuie depusă toată priceperea. Răsplata vine odată cu reacţia oaspeţilor. ”De fiecare dată venim cu drag pentru că ştim că aici gazdele sunt primitoare. Produsele au autenticitate şi sunt fix ca-n copilăria noastră, sunt produse pe care nu le găsim în alte părţi. Toate produsele sunt extraordinare, iar babicul picant e pe gustul meu”, spune o turistă din Galaţi.
Responsabil pentru demonstraţia culinară de care au parte turiştii sosiţi de pretutindeni îi revine lui nea Sandu, bucătarul pensiunii Cob Village. Are multe reţete de afumare a cărnii de porc, multe preluate de la bătrânii de pe Valea Buzăului. Contează lemnul folosit, dezvăluie bucătarul nostru, chiar durata menţinerii bucatelor în butoiul cu fum. ”Aici este carnea de pe burtă, de la porc. Îi dăm cu sare, apoi două săptămâni se ţine în baiţ, cu ingredientele noastre secrete. Îl înfăşurăm în hârtie ca să ia fum, să se coacă numai cât trebuie”, ne explică domnul Sandu, bucătarul pensiunii Cob Village.
Cârnaţii de Pleşcoi, babicul de Buzău, kaizerul sau muşchiuleţul afumat, produse din carne de la animale crescute în ogradă, sunt nelipsite din mozaicul de bunătăţi tradiţionale ale zonei. Iar ceapa de Buzău este cea care completează combinaţia de arome. ”Platoul nostriu conţine babic, cârnăciori de Pleşcoi, kaizer, urechi, toate preparate la noi. Nu trebuie să lipsească ceapa de Buzău şi brânza de aici, de la stână”, ne spune bucătarul pensiunii. ”În primul rând, turiştii mei vin pentru locul care este aici. Deocamdată vremea nu ne mai ajută aşa că petrec mult timp în locaţia mea. Adulţii îşi fac mai repede de lucru fiindcă mănâncă mult şi beau”, spune Nicoleta Marin, proprietara pensiunii Cob Village.
Complexul turistic din Berca dispune de 12 camere în căsuţe tip cob, construite din materiale ecologice. Geamurile sunt făcute din parbrize iar zidurile au în structura lor sticle şi borcane prin care pătrunde lumina naturală.
Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…
Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…
Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…
Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…
Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…
O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…