Constanța este un oraș plin de surprize. Din păcate multe dintre ele fie pierdute, fie uitate, fie într-o stare avansată de degradare. Puținele care mai sunt și care atrag turiștii sunt doar o mică parte din bogăția pe care acest oraș o ascunde. De exemplu știați că în Constanța te puteai plimba cu un tren în miniatură?

img678

Cândva în Parcul Tăbăcăriei era o atracție turistică rară în România și care din păcate a dispărut nu chiar de multă vreme. Parcul Tabacariei se întinde pe o suprafata de cca. 100 ha în jurul lacului Tabacariei din Constanța, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din Dobrogea și printre cele mai mari din țară. Parcul include trei lacuri interioare, pe malurile cărora crește vegetație bogată, aceasta acoperind o mare parte a parcului. Lacurile cuprind insule, peninsule și istmuri ce dau zonei un aspect romantic. Un farmec aparte este dat de multitudinea de poduri si podețe ce facilitează accesul peste zonele cu apa.

img689

Totuși trenulețul de odinoară a dispărut complet. Ultima oară când circula pe un traseu incomplet a fost prin 2002-2004. Parcul și linia trenului a avut de suferit mai mult în ultimii ani de pe urma construirii mall-ului City Park Mall, construcție care satisfăcea mai mult viziunile primarului Mazăre.

Linia feroviara îngustă din parc cuprindea două podețe și două tuneluri. În țară linii de acest gen au mai fost încă două: una în parcul Copiilor din Timișoara și în Orașelul Copiilor din București. Deși Parcul Copiilor a fost renovat de actualul primar Robu, linia era deja distrusă, singura mărturie a trenulețului este un tunel închis.  Doar cel din București a supraviețuit într-o formă redusă.

Din linia de odinioară și din trenuleț au rămas amintirile și câteva semne vizibile – tunelurile și semnele de atenționare tren.

Stâlp de iluminat cu semn Atenție tren tunel abandonat

Imaginile cu trenulețul aparțin unui turist german venit în România în perioada comunistă, iar ultimele două http://garciacalavera.ro/