Francezii au o sfântă treime culinară pe care o respectă şi care îi fac cunoscuţi în întreaga lume: pâinea, brânza şi vinul. Una din zonele pe care vi le propunem să le explorăm într-un traseu istorico-gastronomic este regiunea Normadia.

Cunoscută în istorie ca regiunea de unde a plecat cuceritorul Angliei saxone, ducele William în 1066, sau locul ales de aliaţi în Al Doilea Război Mondial ca să debarce şi să deschidă un nou front în Europa, Normandia ascunde în văile luxuriante şi înverzite sate ce păzesc cu grijă standardele de producţie ale legendarelor brânzeturi. Printre aceste mici localităţi, cunoscute mai degrabă ca brand decât ca aşezari, se numără Camembert, picantul Livarot, cremosul Pont l’Eveque (un sortiment vechi din secolul al XIII-lea) şi Neufchatel din Bray.

În Camembert există un centru de expoziţii în onoarea produselor locale, cu o faţadă care seamănă foarte bine cu cutia rotundă de lemn în care se păstrează de obicei brânzeturile. În apropiere se găseşte statuia Mariei Harel, care potrivit tradiţiei locale, a perfecţionat reţeta în 1791, chiar în perioada tulbure a celebrei Revoluţii Franceze.

Nu uitaţi de orăşele istorice din zonă care au multe poveşti să vă spune, iar pe drumul dintre acestea veţi putea remarca vacile Normandiei, cu părul lucios care pasc printre livezile de meri

Bine de ştiut

Traseul în această zonă ar putea să dureze cel puţin 3 zile. recomandarea vine tocmai în ideea de a putea să vă bucuraţi de atracţiile pe care zona o oferă: degustarea brânzeturilor chiar acolo unde sunt produse sau a cidrului de mere, delicios, dar cam tare, ce se vinde adesea chiar de la presă.

Pentru a fi mai aproape de întreaga zonă puteţi înnopta la Caen, Rouen şi Lisieux, care sunt foarte aproape de satele în care se produc brânzeturile.  Oricum în aceste oraşe mai mari veţi putea găsi locuri în care să savuraţi delicatesele locale. Nu rataţi între ele confiture de lait, lapte bătut cu o aromă dulce acişoară – variantă locală a faimosului dulce de leche.

Dacă vă gândiţi să urmaţi acest traseu ar fi bine să evitaţi iulie şi august când drumurile sunt mai aglomerate. tineţi minte că 14 iulie e Ziua Franţei.

Pentru a echilibra consistenţa brânzeturilor şi a celorlalte preparate lactate, urmaţi sfatul localnicilor şi dregeţi-vă cu un pahar de calvados (un digestiv care se bea între felurile de mâncare). Plinbându-vă prin aceste orăşele este imposibil să nu întâlniţi un târg local. Vizitaţi unul şi alegeţi-vă bucatele necesare celui mai bun picnic pe care îl veţi avea: pâine de ţară, brânzeturi de Normandia, pateuri locale şi fructe proaspete – în special mere.

Maria Stefan

View Comments

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago