Parcul Natural Bucegi este o arie protejată situată pe teritoriile județelor Brașov, Dâmbovița și Prahova. Este o destinație ideală pentru iubitorii de natură și de drumeții. 

Despre Parcul Natural Bucegi Aria naturală se întinde în partea de sud a Brașovului, pe teritoriile orașelor Predeal și Râșnov, al comunelor Bran și Moeciu, în nordul județului Dâmbovița, pe teritoriul comunei Moroeni și în nord-vestul Prahovei, pe teritoriile orașelor Azuga, Bușteni, Comarnic și Sinaia. 

Se află în imediata apropiere a drumului DN1, care leagă Bucureștiul de Brașov.  Parcul Natural Bucegi, unul din cele mai frumoase parcuri naturale din România, are o suprafață totală de 32.633 de hectare, dintre care 16.334 hectare se află pe teritoriul județului Dâmbovița.

A fost înființat în anul 1974, iar în 2000 a fost declarat arie protejată. 

Din el fac parte rezervațiile naturale Abruptul Bucșoiu-Mălăiești-Gaura, Locul fosilifer Plaiul Hoților, Turbăria Lăptici, Peștera Cocora, Abruptul prahovean Bucegi, Munții Colții lui Barbeș și Peștera Răteiului.  Munți Bucegi sunt speciali datorită formelor deosebite precum Babele, Sfinxul, cheile Zănoagei, cheile Ghimbarului și cascade. 

Parcul cuprinde o mare diversitate biologică și geologică. Aici găsim Peștera Ialomiței, Cheile Tătarului, Canionul Horoabei și altele. Se găsesc aici păduri alpine, păduri acidofile, peșteri, grohotișuri silicioase, versanți și vegetație herbacee pe malul râurilor montane. 

Cum ajungi la Parcul Natural Bucegi

O alegere ideală pentru cei care vor să se izoleze în weekend de aglomerația și poluarea dn oraș.  Dacă ești din București, până la Parcul Natural Bucegi este o distanță rezonabilă.  Mergând spre Brașov, în Sinaia, faci stânga pe DN71 și continui pe DJ713. Există totuși mai multe puncte de acces, în funcție de obiectivele pe care vrei să le bifezi și locația din care pornești.  Iată cum ajungi la Parcul Național Bucegi:

Cu mașina

Dâmboviţa 

Târgovişte – Fieni – Runculeţu – Valea Raciului 

Târgovişte – Moroieni (Pucheni) – Valea Ialomiţei – Valea Brăteiului 

Târgovişte – Moroieni(Glod) – Sanatoriul Moroieni – Orzea 

Prahova 

Ploieşti – Sinaia – Valea Izvorului – Păduchiosu – Cuibu Dorului – Dichiu 

Ploieşti – Sinaia – Valea cu Brazi – Cota 1400 

Buşteni – Cabana Gura-Diham 

Brașov

Predeal – Pasul Râşnoava – Cabana Forban – Şaua Baiului – Poiana Izvoarelor

Râşnov – La Uzina Electrică – Valea Glăjeriei 

Bran – Valea Poarta – Poiana Urlătoarea – Cascada Urlătoarea (printre cele mai spectaculoase cascade din România)

Bran – Valea Simonului 

Bran – Moeciu de Sus – Valea Grohotişului 

Telecabină

Sinaia – Cota 2000, Buşteni spre cabana Babele şi Hotel Peştera. 

Telescaun: Cota 1400-Cota 2000

Telegondola -2 tronsoane

Sinaia-Cota 2000

Trasee turistice și activități în Parcul Natural Bucegi

Pentru trasee turstice plecarea se face din localităţile: Moroieni, Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal, Bran, Râşnov, Moieciu. În acest Parc vei găsi o multitudine de activități cum ar fi:

Drumeții – sunt 40 de trasee turistice de diferite grade de dificultate. 

Transport pe cablu – sunt 3 telecabine pe traseele Sinaia – Cota 1400 – Cota 2000, Bușteni-Babele, Babele – Peștera, o telegondolă Sinaia – Cota 1400 și 3 telescaune pe traseele Cota 1400-Cota 2000, Cota 2000-Cabana Valea Dorului, Bușteni -Kalinder

Alpinism  pe Peretele Costilei, Peretele Văii Albe, şi altele asemenea.

Ciclism – sunt două trasee pe drumuri județene cu o lungime totală de aproximativ 60 de kilometri

Ski – există 14 pârtii de ski în Stațiunile turistice Sinaia și Bușteni. 

Pescuit – se poate pescui cu autorizaţie.

Obiective turistice în Parcul Natural Bucegi

Babele

Dacă ajungi în Parcul Bucegi, trebuie să vezi Babele. Sunt formațiuni stâncoase, formate prin erodarea eoliană a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate. Se găsesc în apropierea cabanei Babele. 

Sfinxul 

Este un megalit antropomorf, aflat la 2.216 metri altitudine. Seamănă cu un cap de om și s-a format datorită eroziunii eoliene. Este format dintr-un bloc mare de piatră care a prins forma actuală într-un timp îndelungat. Se află pe platoul Bucegi și măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri lățime. 

Peștera Ialomița

La o altitudine de 1660 de metri pe Muntele Bătrâna se află Peștera Ialomiței. Are o lungime de 480 de metri și se poate ajunge până în punct numit la Altar. Apoi, urmează o porțiune cu galerii și săli. Este străbătută de un pârâu și gura peșterii este în formă de semielipsă.

Cheile Tătarului

Fac parte dintr-o arie protejată de pe râul Ialomița din Parcul Natural Bucegi, în apropiere de Lacul Bolboci. 

Crucea Eroilor 

Crucea de pe Caraiman este un monument dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Este la o înplțime de 2291 metri și are o înălțime de 28 de metri. 

Lacul Bolboci

Un lac de acumulare de pe râul Ialomița, care are un volum de 13 milioane de metri cubi. Se află la 8 kilometri de Sinaia. Aici se varsă râurile Blana, Nucet, Bolboci și Plaiul Mircii. 

Obiective turistice în zonă Biserica Adormirea Maicii Domnului din Bran. Mănăstirea Sinaia Mănăstirea Caraiman din Poiana Palanca, Bușteni Biserica Domnească din Bușteni Castelul Bran Castelul Peleș din Sinaia Castelul Pelișor construit în parcul Castelului Peleș Ansamblul Castelului Cantacuzino din Zamora Muzeul satului Bran