Palatul Procurațiilor, care mărginește mitica Piață San Marco din Veneția, și-a deschis vinerea trecută porțile pentru public pentru prima dată în ultimii 500 de ani, în urma unui masiv program de renovare și reabilitare, transmite France24.

Martor tăcut al secolelor prin care a trecut Serenissima, acest fost sediu al puterii venețiene este gata să își dezvăluie secretele vizitatorilor, care sunt invitați să intre printr-o serie de arcade înconjurate de grinzi de lemn și ziduri de cărămidă.

În primele trei zile de la deschidere, vizita a fost rezervată doar venețienilor, dintre care 3.000 au confirmat prezența în 72 de ore, înainte ca accesul să fie extins, începând cu 13 aprilie, turiștilor  din întreaga lume.

Arhitectul englez de renume internațional David Chipperfield a fost însărcinat de asiguratorul italian Generali, proprietarul palatului, să dea o nouă viață acestei clădiri emblematice.

,,Piața San Marco este una dintre cele mai faimoase piețe din lume, dar niciunul dintre noi nu și-a imaginat vreodată ce se ascunde în spatele fațadelor construite de mai mulți arhitecți de-a lungul a o sută de ani”, spune Chipperfield pentru AFP.

Construit în secolul al XII-lea, palatul a fost distrus de un incendiu în 1512. Clădirea venețiano-bizantină a fost înlocuită în 1538 cu o structură cu trei etaje în stil clasic renascentist italian.

Leul înaripat

Până la căderea Republicii Venețiene, în 1797, procuratorii, înalții magistrați care îl asistau pe Doge, responsabilii de trezoreria orașului, dar și de afacerile sociale, au lucrat aici, beneficiind de cazare gratuită.

Sub acoperișul clădirii se află acum spațiile spațioase ale The Human Safety Net, o fundație lansată de Generali pentru a ajuta persoanele vulnerabile, inclusiv refugiații, cât și săli de expoziție și un auditoriu.

,,Procurorii aveau grijă de văduve, orfani și săraci. Pentru noi, este un frumos omagiu adus istoriei și identității acestei clădiri să găzduim The Human Safety Net, care militează pentru incluziune socială”, a explicat directorul Emma Ursich.

În stânga intrării principale, în peretele de marmură albă este incrustat leul înaripat din San Marco, simbol al orașului, dar și emblema companiei Generali. O placă comemorează omagială marchează aici anul fondării marii companii, 1831, la Trieste, compania mutându-se la Veneția în anul următor.

,,Clădirea a fost afectată foarte mult timp de modificări haotice, s-au scos decorațiuni, s-au adăugat scări, lifturi și băi, într-un mod foarte dezordonat. Responsabilitatea noastră a fost să-i redăm o anumită integritate”, spune Chipperfield.

Finalizarea proiectului a durat trei ani, în urma unei faze de proiectare de 24 de luni, care a avut ca scop conservarea pe cât posibil a structurii existente.

La primul etaj, unde Generali are încă câteva birouri după ce și-a mutat sediul la periferia Veneției, în Mogliano Veneto, în 1990, frescele și picturile murale au fost complet restaurate și readuse la gloria lor de odinioară.

Reședinta lui Sissi

,,Nu este niciun secret că este destul de complicat să lucrezi cu administrația din Italia”, glumește David Chipperfield. Pentru a bate un singur cui într-o clădire istorică sunt necesare nenumărate autorizații.

În ceea ce privește artizanii, ,,poți ajunge la cei mai buni din lume”, pentru că în Italia există o tradiție îndelungată, ,,aceștia restaurează clădiri de o mie de ani”.

,,A fost vital să lucrăm cu meșteșugari și furnizori locali, folosind tehnici și materiale care fac parte din tradiția venețiană”, explică Cristiano Billia, director asociat al David Chipperfield Architects Milano.

Pentru pardoseli, pereți și tavane, de exemplu, s-a folosit pastellone, un produs natural pe bază de var, terrazzo, compus dintr-un amestec de bucăți de marmură colorată și ciment, și chiar marmorino, o tencuială cu efect satinat.

De cealaltă parte a pieței, se află alt palat, a cărui construcție a fost finalizată în 1640, ce a găzduit membri iluștri ai dinastiei Habsburgilor, inclusiv împărăteasa Sissi, în timpul dominației austriece asupra Veneției la mijlocul secolului al XIX-lea.

Locuința sa dădea spre Grădinile secrete Regale de-a lungul Marelui Canal, care au fost de asemenea redeschise publicului în 2019, după cinci ani de restaurare.