Categories: pe la noi

Pădurea Mociar, cea mai bătrână pădure din România

Pădurea Mociar este cea mai bătrână pădure din România și odată cu anii aceasta și-a făcut și un renume de pădure înfiorătoare.

Pe bună dreptate, unii copaci bătrâni de secole arată de parcă ar fi rupți dintr-o poveste a fraților Grimm, copaci gata să te înșface noaptea și să se hrănească din sufletul tău.

Conform datelor remise publicităţii de către Romsilva cea mai bătrână pădure din ţara noastră este pădurea Mociar de lângă localitatea Nădaşa din Judeţul Mureş. Pădurea este situată în apropierea şoselei care face legătura cu staţiunea turistică Sovata, fiind străjuită de dealuri domoale acoperite cu pajişti şi păduri. Aici, la mică distanţă de oraşul Reghin, şi între satele Salavăstru, Beica de Jos şi Gurghiu, undeva la altitudinea de circa 400 metri se întinde pădurea Mociar, care are o suprafaţă de circa 48 de hectare.

Pădurea Mociar a fost studiată de-a lungul timpului de către numeroşi biologi care au declarat unanim că aceasta este cea mai bătrână pădure din România. Pe baza cercetărilor de teren, aici au fost identificaţi circa 300 de arbori, în speţă fagi şi stejari care au vârste cuprinse între 650-720 ani. Aproximativ jumătate dintre stejari multiseculari au murit practic de bătrâneţe, fiind uscaţi, dar nu au fost încă tulburaţi de intervenţia omului. Există şi un număr îmbucurător de stejari mai tineri, cu vârste cuprinse între 400 şi 500 de ani. Pădurea este relativ rară şi situată într-o zonă mlăştinoasă, cu multe bălţi.


Deşi pădurea este relativ bine protejată, din nefericire nu se poate spune acelaşi lucru şi despre salvarea rezervaţiei floristice, căci deseori ciobanii vin şi pasc oile în interiorul păduri, activitate interzisă de lege, dar nerespectată și care distruge multe specii de plante rare. Fauna este tipică pădurilor colinare din Transilvania, la Mociar fiind prezenţi mistreţii, căprioarele, vulpile, bursucii, iepurii, diverse rozătoare precum şi numeroase specii de păsări.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago