Sunt mai multe povești despre apariția acestui fel de mâncare sau mai bine zis de mic dejun. Ce au în comun e că toate încep în New York, undeva între 1860 si 1900. În prima se pare ca un economist pe nume LeGrand Benedict s-a plâns bucatarului-șef al restaurantului Delmonico despre săracia meniului. Bucatarul, Charles Ranhofer, a răpuns creand rețeta de oua Benedict. Povestea nu este totuși confirmată, intrucat in cartea faimoasa de bucate a lui Ranhofer, din 1894, nu exista nicio mențiune a acestei retete.
Alta poveste, ceva mai amuzanta, ni-l prezinta ca personaj principal pe Commodore E.C. Benedict, un newyorkez bogat și oaspete frecvent la hotelul Waldorf, in 1894. Povestea spune ca bărbatul, mahmur fiind, lua micul-dejun la Waldorf, si a comandat paine prajita, bacon, oua in apa si sos hollandaise. Se pare ca bucatarul-sef de la Waldorf, Oscar Tschirky, a transformat aceasta comanda în reteta de oua Benedict, schimband painea prajita cu briose englezesti. Această ultimă legendă are tot felul de variante însă oricare ar fi povestea, reteta de oua Benedict ramane una dintre cele mai faimoase din lume.
Desi in tara noastra reteta nu este celebra, va recomandam s-o incercat. E perfecta pentru un mic-dejun savuros si consistent. Iată cât de simplă poate să fie rețeta…
Ingrediente
sare
1 linguriță zeamă de lămâie
1/2 linguriță muştar
80 g unt
1 lingură smântână
2 gălbenuşuri
Pentru sosul olandez
2 chifle sau 4 felii de pâine
4 foi salată verde
8 felii bacon
sare
1 lingurita oţet
4 ouă
piper
pătrunjel sau mărar
Pentru sos, untul se topeşte până se ridică la suprafaţa puţină spumă, se dă deoparte şi se lasă să se răcorească. Între timp, într-un blender, se pun gălbenuşurile, smântâna, muştarul, zeama de lămâie, sarea şi piperul şi se mixează câteva secunde.
Untul călduţ se toarnă treptat peste amestecul din blender, continuând amestecarea. Compoziţia obţinută se toarnă într-un bol de metal sau sticlă şi se pune la bain-marie, amestecând încontinuu aproximativ 7 minute, până se transformă într-un sos gros. Se asezonează cu pătrunjel sau mărar tocat.
Într-o oală, se pune apă şi se lasă să clocotească, apoi se adaugă sare şi oțet. Se lasă flacăra mai mică şi se adăuga pe rând ouăle sparte separat într-o farfurie mică. Se fierb aproximativ 2 minute până se face albuşul, apoi se scot pe o farfurie.
Se pune puţin ulei într-o tigaie şi se rumenesc feliile de bacon pe ambele parţi.
Pe fiecare farfurie se aşază câte o jumătate de chiflă sau câte o felie de pâine uşor prăjită, deasupra o foaie de salată, două felii de bacon rumenite, un ou fiert şi câte o lingură de sos. Se consumă imediat.
Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…
Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…
Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…
Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…
Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…
O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…