Oraşele cu o arhitectură deosebită, încărcate de istorie şi culturală sunt cele mai căutate de turişti, dar la fel de frumoase şi, cu siguranţă, mai spectaculoase sunt cele sculptate de natură în rocă sau în cratere de meteoriţi.

Sunt multe oraşele care impresionează prin clădirile cu o arhitectură deosebită, dar numai câteva din lume uimesc prin topografia spectaculoasă, scrie bbc.co.uk. Formaţiuni impresionante în stâncă sculptate de natură au devenit, în timp, locuinţe pentru oameni şi destinaţii turistice ieşite din comun. Iată câteva dintre cele mai frumoase sate şi oraşe din lume cu o topografie interesantă:

Kandovan, Iran

În urmă cu 700 de ani, oamenii din acest mic oraş situat la poalele Muntelui Sahand, la 55 de kilometri sud de Tabriz, s-au adăpostit din calea năvălirilor mongole în locuinţe săpate în stâncă ce seamănă cu o uriaşă colonie de termite. În cele din urmă, ei au ales să locuiască în continuare în bizarele formaţiuni conice din rocă vulcanică moale. Kandovan este acum una dintre destinaţiile turistice importante ale Iranului, rivalizând cu Cappadocia, din Turcia.

627x0

Numele „Kandovan“ reprezintă pluratul cuvântului „kando“, care se traduce prin „cuib de albine“, făcând referire, desigur, la forma şi dispunerea caselor săpate în rocă, asemănătoare unui stup.

Lacul Titicaca, Peru

Apele reci ale lacului Titicaca nu i-au împiedicat pe oamenii din comunitatea Uros să construiască insule plutitoare ce le servesc drept locuinţe. În jurul secolului al XIII-lea, atacurile frecvente ale incaşilor cu care se învecinau i-au determinat să ridice 42 de insule din stuf, numite totora.

Rădăcinile stufului sunt suficient de puternice pentru a ţine pe loc neobişnuitele locuinţe pe apă, dar şi suficient de flexibile pentru ca insulele să fie mutate în cazul unor atacuri. Pentru că putrezesc, rădăcinile sunt înlcouite în fiecare lună. Câteva sute de oameni locuiesc încă aici, iar cei mai mulţi dintre ei trăiesc din turism.

 

627x01

Stockholm, Suedia

Mulţi călători au auzit despre atracţiile turistice din capitala Suediei, dar destul de puţini ştiu că aceasta este, de fapt, un arhipelag care cuprinde în jur de 25.000 de insule. De altfel, plimbările cu barca pe nesfârşitele râuri, prin golfuri şi porturi sunt cea mai inspirată alegere pentru a admira frumuseţea oraşului Stockholm.

627x02

Insulele din Marea Baltică au fost sculptate de gheţari desprinşi în urmă cu mii de ani care au lăsat în urmă în urmă formaţiuni uriaşe de granit.

Guadix, Spania

La 5o de kilometri vest de oraşul Granada din regiunea cu acelaşi nume se întinde un impresionant labirint de peşteri. Acestea formează oraşul Gaudix, o altă aşezare spectaculoasă pentru turiştii aflaţi în căutarea unor obiective mai puţin obişnuite. Cele peste 2.000 de peşteri ar fi fost create în secolul al XVI-lea, atunci când maurii, de teama invadatorilor creştini, au fugit pe dealuri şi şi-au sculptat casele în gresie moale.

627x03

În prezent, locuitorii lor se bucură de toate facilităţile traiului la oraş: apă curentă, electricitate şi internet. Peşterile păstrează o temperatură constată de 20 de grade Celsius pe tot parcursul anului, chiar şi în verile toride, când termometrul atinge 40 de grade Celsius. Jumătate din locuitorii oraşului locuiesc în aceste case-peşteri, iar restul – într-o zonă modernă.

Nordlingen, Germania

Nordlingen este un oraş ca niciun altul, fiind singurul din lume construit în interiorul unui crater produs de căderea unui meteorit uriaş. Cu o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, oraşul din crater are un diametru de 25 de kilometri. Specialiştii au calculat că impactul s-ar fi produs în urmă cu 14,5 milioane de ani, iar rămăşiţe ale acestuia s-au împrăştiat până aproape de Praga.

627x04

Oraşul datează din anul 898 şi este perfect rotund, chiar şi aleile fiind circulare. Abia în anii ’60 s-a descoperit că un meteorit a format craterul. Până atunci, locuitorii ceredeau că aceasta ar fi fost urmarea unei erupţii vulcanice.