Oraș de milioane de dolari, pe care nimeni nu îl vizitează FOTO

Varosha a fost unul dintre cele mai faimoase și scumpe destinații de vacanță la începutul anilor 1970. Conflictul turco-grec a scos orașul de pe harta turistică a lumii și l-a pus, în schimb, sub sechestrul Turciei și al uitării.

Dacă faci un joc simplu al imaginației și golești cea mai luxoasă destinație turistică – cum ar fi, să zicem, St. Tropez sau Miami – de agitația zilnică, de viața economică și cea de noapte, rezultă un peisaj de o tristețe și o frumusețe, deopotrivă, sublime. Natura își restabilește rapid drepturile asupra locurilor în care, cândva, oameni de pretutindeni își etalau frumusețea, potențialul contului bancar sau, pur și simplu, dezinhibițiile. Așa se regăsește, astăzi, stațiunea Varosha, din Ciprul de Nord.

Localizată pe coasta de vest a insulei, în Marea Mediterană, stațiunea a fost, la începutul anilor 1970, alegerea preferată de vacanță pentru o multitudine de milionari și vedete de cinema ale vremii. Considerată cea mai populară destinație turistică, era frecventată deseori de actrițe sofisticate, precum Brigitte Bardot sau Elizabeth Taylor, care știau să aprecieze și albastrul-turcoaz al apei, și plajele cu nisip fin.

Atunci, orașul găzduia aproximativ 39 000 de locuitori, astăzi este complet îngrădit și accesul este interzis.

Viitorul centrului de relaxare de lux a luat o nouă turnură când, în 1974, fără nicio avertizare prealabilă și în plin sezon estival, stațiunea a căzut victimă războiului dintre Grecia și Turcia, fiind invadată de forțele terestre și aeriene turcești. În timp ce turiștii evacuau camerele de hotel fără a se uita înapoi, armata turcă a început izolarea zonei, permițând doar accesul militarilor turci și personalului ONU.

Faima și fastul orașului au fost spulberate peste noapte, iar asta a lăsat casele încă mobilate, cu mesele pregătite pentru cină. Un jurnalist suedez care a vizitat orașul în 1977, declara că existau, încă, hainele întinse la uscat în fața caselor, iar înăuntru, becuri arzând. Reprezentanțele auto încă găzduiesc mașini ”abia” ieșite de pe poarta fabricii din anul invaziei. Întreg orașul este o capsulă a timpului scăldată de razele soarelui.

Pare a nu exista niciun argument pentru a lăsa, timp de 40 de ani, un asemnea loc să dispară. O rezoluție ONU din 1984 recomanda ca Varosha să fie restituită locuitorilor ei inițiali, dinainte de invazie. Din această cauză, Turcia nu a reintrodus stațiunea în circuitul turistic, dar nici nu a restituit-o grecilor, sperând că într-o zi va putea reprezenta un instrument de negociere politică.

Înainte de 1974

Azi in schimb lucrurile arata deplorabil

Azi orașul arată ca o capsulă în timp, iar pentru fotografi poate fi chiar un fel de loc idilic pentru reproducerea exacta a anului 1973-1974

Maria Stefan

View Comments

Recent Posts

Măsuri extreme la Barcelona pentru temperarea supraturismului!

Locuitorii cartierului La Salut din Barcelona s-au săturat de turiștii care vizitează faimosul Park Güell…

6 ore ago

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

5 zile ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

5 zile ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

5 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

5 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

5 zile ago