Oprescu, atenționat de UNESCO din cauza distrugerii patrimoniului din Capitală

Comitetul Internaţional al Oraşelor şi Satelor Istorice (CIVVIH – ICOMOS) a adoptat rezoluţia prin care solicită autorităţilor române să respecte legislaţia internaţională de protecţie a patrimoniului. ICOMOS este instituţia care avizează intrarea clădirilor cu valoare în patrimoniul UNESCO la nivel mondial.

Rezoluţia a fost emisă în urma sesizării Asociaţiei ProDoMo, care a prezentat raportul Patrimoniul Bucureştiului 2008-2012. Sesizarea Asociaţiei ProDoMo a fost susţinută de Asociaţiile ProPatrimonio şi Salvaţi Bucureştiul. Prin adoptarea rezoluţiei autorităţile române sunt solicitate să ia măsuri urgente pentru conservarea patrimoniului bucureştean.

Rezoluţia împreună cu un raport despre situaţia patrimoniului din Bucureşti vor fi prezentate şi dezăbătute în cadrul unei conferinţe de presă ce are loc miercuri, de la ora 12:00 la Casa Mincu din strada Arthur Verona numărul 19.

„România a semnat mai multe tratate internaţionale şi, bineînţeles, europene. Prin acestea are nişte obligaţii vizavi de clădirile de patrimoniu. Multe dintre ele nu sunt respectate în ceea ce priveşte patrimoniul din Bucureşti. Implicaţiile sunt multiple“, a explicat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.

Reprezentantul Asociaţiei ProDoMo, Roxana Wring, a explicat că problema ignorării patrimoniului cultural este o „bătălie lungă“ care se poartă între asociaţiile de profil şi autorităţi, respectiv politicieni.

„Faptul că autoritatea ICOMOS, o instituţie care numără peste 1.100 de experţi la nivel mondial, condamnă autorităţile române nu este un semn bun. La nivel european se discută de dezvoltare durabilă, de regenerare urbană şi despre patrimoniu, în timp ce noi mergem înapoi în loc să mergem în secolul XXI“, a explicat Wring.

Patrimoniul, principalul obstacol în deschiderea unor afaceri imobiliare

Reprezentantul organizaţiei pentru protejarea patrimoniului crede că soluţia constă într-o conştinentizare a opiniei publice, dar şi o presiune făcută asupra autorităţilor, asta înainte de a fi prea târziu.

„ICOMOS, singurul consultant UNESCO pe probleme de clasare şi declasare a patrimoniului, va trimite această scrisoare preşedinţiei, premierului Victor Ponta, ministrul Liviu Dragnea, la Ministerul Culturii şi înspre multe alte direcţii. Totul ţine de voinţă politică. Trebuie spus că patrimoniul este considerat, în România, principalul obstacol ce stă în calea dezvoltării unor afaceri imobiliare“, a mai spus Wring.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago