„Omnia Amor Vincit! Avatarii iubirilor de odinioară”, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României prezintă publicului, în cadrul seriei de evenimente „Exponatul lunii”, micro-expoziția „Omnia Amor Vincit! Avatarii iubirilor de odinioară”.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 februarie 2020, începând cu ora 13.00, la sediul  Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, în Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

„Omnia Amor Vincit et nos cedamus amori! Dragostea învinge totul, iar noi ne lăsăm învinși de ea!” Astfel scria și gândea, în secolul I î.Hr., poetul roman Virgilius.

Iubirea este sentimentul care definește cel mai complex umanitatea. Într-un subtil echilibru între mit și simbol și între semantică și semiotică, mitologia, literatura și iconografia antichității greco-romane acordă acestui sentiment un rol central. Muzeul Național de Istorie a României vă propune o micro-expoziție sensibilă și emoționantă, despre actualitatea iubirii și despre universalitatea ei peste timp. Echipa curatorială are privilegiul de a prezenta zece ipostaze iconografice excepționale, dintre care câteva unice, legate de mitologia greco-romană a iubirii.

Eros – iubirea pasiune, Eros- iubirea nostalgie, Eros – iubirea înțeleaptă dar și Eros – iubirea năvalnică, toate patronate de surâsul enigmatic al zeiței Venus, sunt avatarii iubirilor de odinioară, pe care vă invităm să-i descoperiți, călăuziți de vocile și sentimentele păstrate în literatura, filosofia și poezia antichității.

„Omnia Amor Vincit! Avatarii iubirilor de odinioară” este o călătorie într-o lume cu „un cer cu alte stele, cu-alte raiuri, cu alți zei”, când abia se plămădeau Dragobetele și Zburătorii de azi din miezul poveștilor lui Eros și Psyche ori din tulburătoarea poveste a androginului, ce ne îndeamnă și astăzi să nu ne odihnim în căutarea jumătății noastre hărăzite.

Micro-expoziția, curatoriată de către dr. Mihaela Simion, va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 21 februarie – martie 2020 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

3 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

3 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

4 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

o săptămână ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago