Oamenii neolitici construiau insule artificiale înainte de Stonehenge

În Scoția, mai multe insule artificiale au fost descoperite în urmă cu 40 de ani, modul în care au fost ridicate la suprafața apei și scopul lor fiind un mister pentru arheologi. 

Studiile arheologice de specialitate au scos la iveală insule artificiale construite de oamenii din neolitic, termenul englez folos pentru acestea fiind cannog. Insulele au fost descoperite în lacurile scoțiene, ceramica ajutându-i pe cercetători să dateze vechimea acestora. 

Pe lacurile scoțiene pot fi văzute nenumărate insule mici care ies la suprafața apei. Acestea pot fi stâncoase sau cu o suprafață netedă, cu vegetație și chiar copaci crescuți de-a lungul anilor pe ele, astfel încât „unele persoane ar putea crede că sunt naturale”, spune profesorul de arheologie, Duncan Garrow, de la Universitatea din Reading. 

„În unele cazuri au chiar pereți construiți sau diguri, ceea ce demonstrează că sunt făcute de mâna omului”, a mai declarat profesorul Garrow, pentru Atlas Obscura

Scopul lor…un mister

Aceste mici formațiuni din stâncă sunt un mister pentru arheologi, întrucât aceștia încă încearcă să le dateze cu exactitate în perioada neolitică, dar și să le descopere utilitatea inițială, determinând astfel modul și scopul pentru care au fost construite de oamenii din neolitic. 

În timp ce majoritatea insulelor antice artificiale de pe cuprinsul Scoției nu au fost studiate în detaliu, cercetătorii le-au identificat inițial cu perioada Epocii Fierului. Într-un nou studiu publicat într-un jurnal de specialitate, profesorul Garrow și colegul său Fraser Sturt de la Universitatea din Southampton, consideră că insulele de pe coasta de vest a Scoției sunt cu alte mii de ani mai vechi decât primele exemple. Unele insule par a fi construite în timpurile neolitice, chiar înainte de înălțarea blocurilor de piatră de la Stonehenge din Marea Britanie. 

Pauză de 2.000 de ani

Insulele au fost inițial descoperite în 1980, când cercetătorii au descoperit ceramică datând din perioada neolitică. Pentru câteva decenii, acel loc a părut o anomalie, până în 2012, cândc u ajutorul Google Earth au fost identificate zeci de alte insule asemănătoare. 

Motivul pentru care au fost construite rămâne neclar, iar cei de la Historic Environment Scotland spun că destinația lor ar fi putut varia în funcție de timp sau locație. 

„Avem acești oameni care făceau insule în Lewis cu un scop necunoscut, apoi avem o pauză de 2.000 de ani, după care obiceiul este reluat pe toată suprafața Scoției, iar cele din neolitic și cele din epoca fierului sunt parte din aceeași tradiție”, spune  Michael Stratigos, arheolog marin. 

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

4 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

4 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

5 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

6 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago