Oamenii de știință spun care este vârsta maximă pe care o poate atinge corpul uman

Cercetătorii cred că au aflat care este limita superioară a vieții: 150 de ani. Ar fi peste actualul record pentru cel mai vârstnic om – Jeanne Calment, care a decedat în 1997 la vârsta de 122 de ani – dar cu siguranță descurajează și eforturile pentru o viață nelimitată, scrie The New York Post.

Utilizând o aplicație pentru iPhone și un volum uriaș de date medicale de la voluntari din UK și SUA, oamenii de știință spun că au confirmarea vârstei maxime pe care pot anticipa oamenii s-o trăiască și au publicat marți un studiu în revista Nature Communications.

Inteligența artificială a analizat datele legate de sănătate și condiție fizică, iar cercetătorii au determinat că durata vieții este determinată de două elemente: vârsta biologică (asociată cu stresul, modul de viață și bolile cronice) și rezistența (cât de repede revine la normal o persoană după ce răspunde unui factor de stres).

Cercetătorii au aflat astfel că, de la 120 la 150 de ani, corpul uman prezintă o „pierdere totală” de rezistență, rezultând în incapacitatea de a-și reveni. „Cu vârsta, tot mai mult timp ne trebuie ca să ne recupăerăm după o perturbare, iar în medie petrecem tot mai puțin timp în starea fiziologică apropiată de optim”, afirmă autorul studiului, Timothy V. Pyrkov.

Profesorul Andrei Gudkov – care lucrează la Roswell Park Comprehensive Cancer Center și a colaborat la studiu – spune că rezultatele sunt „o realizare conceptuală, deoarece determină și separă rolurile factorilor fundamentali ai lomngevității umane … Explică de ce și cea mai eficace prevenire și tratare a bolilor legate de vârstă poate doar îmbunătăți durata medie, nu și cea maximă a vieții, dacă nu sunt descoperite terapii reale împotriva îmbătrânirii.”

Afirmația vine în contextul în care există o tendință ascendentă de „biohacking”, de practici la modă împotriva îmbătrânirii și prelungire a duratei de viață. Biohackerii încearcă orice, de la post prelungit la injecții cu medicamente netestate împotriva herpesului.

Maria Stefan

Recent Posts

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

2 zile ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

6 zile ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

7 zile ago

Supraturismul aduce taxe noi: „Se caută locurile instagramabile”

Sezonul vacanțelor vine cu noi taxe pe care turiștii trebuie să le plătească, pe lângă…

7 zile ago

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

7 zile ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

o săptămână ago