Categories: pe la ei

O poveste de rivalitate și putere: turnurile înclinate din Bologna

Ați auzit de faimosul Turn înclinat din Pisa, însă sunteți familiarizați și cu turnurile înclinate din Bologna? Cele două turnuri, Asinelli (cel mai înalt) și Garisenda (cel mai scurt), au o poveste extrem de interesantă. Legenda spune că acestea își trag numele de la două familii rivale care se întreceau în construirea unui turn cât mai înalt, în perioada cuprinsă între 1109 și 1119, pentru a-și demonstra puterea reciprocă.

În timpul acelei perioade tumultuoase, familia Asinelli și familia Garisenda erau rivale aprige în Bologna. Dorind să-și arate dominația și bogăția, aceste familii bogate au hotărât să construiască două turnuri impresionante în inima orașului.

Turnul Asinelli a fost ridicat în primul rând și se mândrea cu înălțimea sa imponentă. Cu cele aproximativ 97 de metri înălțime, acesta era un simbol al puterii și prestigiului familiei Asinelli. Cu fiecare piatră pusă în loc, familia își demonstra superioritatea în fața rivalilor lor.

Cu toate acestea, familia Garisenda nu putea rămâne în urmă. Ei au început construcția propriului turn, care, deși nu la fel de înalt ca cel al rivalilor lor, încă era destul de impresionant. Cu timpul, turnul Garisenda a început să prezinte o înclinare dramatică, ceea ce a adăugat și mai mult la povestea sa captivantă.

Se spune că familia Garisenda a întâmpinat dificultăți în a construi un turn de aceeași înălțime ca și cel al familiei Asinelli și au fost nevoiți să îl construiască mai scurt.

Cele doua turnuri din Bologna

Cu toate acestea, ei nu au fost demoralizați și au continuat să construiască turnul lor, care a devenit un simbol al rezistenței și perseverenței lor.

Turnul Asinelli, din Bologna – scurt istoric

Se crede că Turnul Asinelli, din Bologna avea inițial o înălțime de cca. 70 de metri și a fost ridicat abia mai târziu la 97,2 metri, cu un crenel de 2,2 m.

În secolul al XIV-lea orașul a devenit proprietarul său și l-a folosit ca închisoare și mică fortăreață.

În această perioadă a fost adăugată o construcție din lemn în jurul turnului la o înălțime de aproximativ 30 de metri deasupra solului, care a fost conectată cu o pasarelă aeriană (distrusă ulterior în timpul unui incendiu în 1398) de Turnul Garisenda.

Adăugarea sa este atribuită lui Giovanni Visconti, duce de Milano, care ar fi vrut să-l folosească pentru a controla turbulentul Mercato di Mezzo (azi via Rizzoli) și pentru a înăbuși eventualele revolte.

Visconti deveniseră conducătorii Bologna după declinul Signoriei familiei Pepoli, dar erau destul de nepopulari în oraș.

Pagube grave au fost cauzate de fulgere, care au dus adesea la mici incendii și prăbușiri și abia în 1824 a fost instalat un paratrăsnet. Turnul a supraviețuit, totuși, la cel puțin două incendii mari documentate.

Turnul Asinelli, din Bologna a fost folosit de oamenii de știință Giovanni Battista Riccioli (în 1640) și Giovanni Battista Guglielmini (în secolul următor) pentru experimente de studiere a mișcării corpurilor grele și a rotației pământului.

În cel de-al Doilea Război Mondial, între 1943 și 1945, a fost folosit ca punct de vedere: în timpul atacurilor cu bombă, patru voluntari au avut postul în vârf pentru a direcționa operațiunile de salvare către locurile lovite de bombele aliate.

Ulterior, deasupra a fost instalat un releu de televiziune RAI. Arhitectul Minoru Yamasaki se crede că s-a inspirat din aceste construcții când a proiectat World Trade Center din NY în anii 1960.

Turnul Garisenda, din Bologna – scurt istoric

Turnul Garisenda, din Bologna are astăzi o înălțime de 48 de metri cu o surplomă de 3,2 metri.

Inițial, a fost de aproximativ 60 de metri înălțime, dar a trebuit să fie coborât în ​​secolul al XIV-lea din cauza unei cedări a pământului care l-a lăsat înclinat și periculos.

La începutul secolului al XV-lea, turnul a fost cumpărat de Arte dei Drappieri, care a rămas unicul proprietar până când orașul Garisenda a devenit proprietate municipală la sfârșitul secolului al XIX-lea.

A fost citat de mai multe ori de Dante în Divina Comedie și The Rime (o confirmare a șederii sale la Bologna) și de Goethe în Călătoria sa italiană.

Cele Două Turnuri au făcut, de asemenea, subiectul unui poem eponim de Giosuè Carducci, ca parte a Odelor Barbare. Charles Dickens a scris despre turnuri din Bologna în Pozele sale din Italia.

Astăzi, cele două turnuri înclinate din Bologna continuă să atragă vizitatori din întreaga lume, fiind un reper iconic al orașului. Ele nu numai că oferă o vedere impresionantă asupra Bolognei, ci și păstrează vie amintirea rivalității și competiției intense dintre cele două familii puternice.Astfel, legenda turnurilor înclinate din Bologna reprezintă nu doar o poveste despre arhitectură și construcție, ci și despre putere, rivalitate și determinare. Ele sunt un memento al trecutului bogat al orașului și a importanței istorice și culturale pe care o deține.

Alexandra Delgado

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago