Rangerii din Parcul Natural Gradiștea Muncelului – Cioclovina au fotografiat o pisică sălbatică într-o pădure din Munții Șureanu.

„Colegii noștri au avut o întâlnire spectaculoasă și au reușit să prindă câteva cadre minunate. Pisica sălbatică este un animal solitar care vânează mai mult noaptea. Are un teritoriu de vânătoare de peste 300 de hectare și se hrănește cu mamifere mici și păsări. La maturitate, o pisică sălbatică poate avea o greutate de 8 kilograme. Felina poate să ajungă 70 de centimetri lungime, lungimea cozii poate fi de 35 de centimetri”, notează Parcul Natural Gradiștea Muncelului – Cioclovina, pe pagina de Facebook a instituției.

Pisică sălbatică fotografiată în Munții Șureanu (© Facebook / Parcul Natural Gradiștea Muncelului - Cioclovina)
Pisică sălbatică fotografiată în Munții Șureanu (© Facebook / Parcul Natural Gradiștea Muncelului – Cioclovina)

Chiar dacă seamănă cu pisica domestică, pisica sălbatică are, întotdeauna, fondul cenușiu tigrat cu dungi negre, deosebindu-se de pisica domestică prin mărime, părul mai lung, forma cozii și forma petelor de pe coatele picioarelor. Coada este cilindrică si groasă pana la vârf, prezentând 4-8 inele, din ce în ce mai estompate, care devin incomplete spre baza cozii. Dimorfismul sexual nu este evident.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina prezintă un habitat favorabil prezenței speciei însă, fiind extrem de agilă și având simțurile foarte dezvoltate, observarea ei nu este deloc facilă.

Pisică sălbatică fotografiată în Munții Șureanu (© Facebook / Parcul Natural Gradiștea Muncelului - Cioclovina)
Pisică sălbatică fotografiată în Munții Șureanu (© Facebook / Parcul Natural Gradiștea Muncelului – Cioclovina)

Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată de interes național, aflată în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Hunedoara, în Munții Șureanu. Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina a fost declarat arie protejată în anul 2000. Din anul 2007 este protejat atât ca propunere de sit de importanță comunitară, cât și ca arie de protecție specială avifaunistică pentru rețeaua ecologică europeană Natura 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar.

Totodată aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.