O noua şosea montană, construită cu două tuneluri pe sub pârtiile de schi, a fost finalizată în Parâng

Au trecut trei ani de la începerea construcţiei noii şosele din staţiunea Parâng. Investiţia a ajuns la final, iar după recepţia lucrărilor, turiștii se pot bucura de noul drum. Șoseaua construită în Masivul Parâng are un traseu de 4,5 kilometri, informeaza adevarul.ro

„Lucrările la acest obiectiv de investiţii al Consiliului Judeţean Hunedoara au început în toamna anului 2018, în baza unui contract de finanţare derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, în valoare de 17,9 milioane de lei. Finalizarea proiectului de modernizare a DJ 709F, care a implicat lucrări de maximă complexitate, va contribui la dezvoltarea turismului în Valea Jiului”, informează Consiliul Judeţean Hunedoara.

Drumul Judeţean 709 F leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de staţiile de coborâre ale celor două telescaune.

Noua şosea cu o lungime de peste patru kilometri urcă până la cota 1.600 de metri, în staţiunea Parâng. Două tuneluri au fost construite pe şosea, pe sub pârtiile de schi din staţiune. Pe lângă transformarea drumului de pământ într-o şosea montană, proiectul a prevăzut lărgirea părţii carosabile la patru metri şi construcţia a 4,5 kilometri de rigole betonate, 23 de podeţe, 2,2 kilometri de ziduri de sprijin din beton şi ciment şi 2,5 kilometri de parapete de siguranţă.

Tunel pe sub pârtia de schi. Foto: Costel Avram. Facebook

Masivul Parâng este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Staţiunea montană Parâng se află la circa 10 kilometri de Petroşani, la capătul unei şosele modernizată în ultimii ani. În afara staţiunii de schi, masivul oferă şi alte atracţii: o mulţime de lacuri glaciare, pajişti alpine, poieni acunse în păduri aproape neumblate, creste acoperite de zăpadă, ocupate de capre negre şi panorama unuia dintre cele mai înalte vârfuri din ţară, Parângul Mare. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri.

Maria Stefan

Recent Posts

Catacombe antice, comori istorice și locuri secrete din Turcia

Turcia este bogată în minuni antice. Aflată între Europa și Asia, această țară a fost în centrul a…

15 minute ago

Noaptea Muzeelor 2024. Anul acesta va avea loc ediția cu numărul 20

Noaptea Muzeelor 2024 va avea loc în data de 18 mai. Manifestarea de anul acesta…

10 ore ago

Marele Hotel Ambasador din Bucureşti, construit în interbelic, a fost vândut

Unul dintre hotelurile emblematice ale Capitalei, cu o suprafaţă totală de 12.600 metri pătraţi, construit…

13 ore ago

De ce Biblioteca Națională a Franței a plasat în carantină o antologie de poezie românească?

​Biblioteca Naţională a Franţei a declarat joi pentru AFP că a plasat în carantină patru…

15 ore ago

Cât de veche este sabia „Excalibur” descoperită în Spania

O sabie dezgropată în Spania și supranumită „Excalibur”, după legendara sabie a regelui Arthur, are…

15 ore ago

Locul care dădea ora exactă în industria petrolului, astăzi printre cele mai sărace din ţară: „A fost California României!“

Comuna Telega din judeţul Prahova, locul unde la finele secolului al XIX-lea se dădea ora…

15 ore ago