O nouă descoperire de senzație la Cazinoul din Constanța, în subsolul monumentului

Experții care lucrează la reabilitarea Cazinoului din Constanța au făcut o nouă descoperire de senzație, după ce în urmă cu câteva zile găsiseră în mesaje ascunse în pereții monumentului. De această dată experții au găsit în subsolul clădirii grinzi metalice nituite identice cu cele folosite la construirea Podului Anghel Saligny, de la Cernavodă.

Atât Cazinoul din Constanța (construit între 1904 și 1910), cât și Podul Anghel Saligny (ridicat între 1890 și 1895) au fost realizate la inițiativa Regelui Carol I, ambele devenind monumente emblematice pentru România.

De altfel, podul de la Cernavodă se numea Regele Carol I, dar regimul comunist l-au redenumit după Anghel Saligny, inginerul care l-a realizat.

Lucrările de reabilitare a cazinoului, demarate în ianuarie 2020, au prilejuit deja surprize de proporții pentru experți.

În acest moment, lucrările s-au mutat la subsol, acolo se lucrează la noua configurație. Aici s-au descoperit în structura clădirii grinzi metalice identice cu cele folosite de Anghel Saligny la construcția podului de la Cernavodă.

„Se lucrează la subsol. Se scot zidurile neportante pentru a se realiza noua configurație. La subsol este ceva interesant de semnalat: sunt grinzi metalice îmbinate cu nituri, ca la Podul de la Cernavodă, făcute de Saligny. Grinzile metalice nituite și vopsite în gri sunt aproape identice cu cele folosite de ing. Anghel Saligny la Podul de la Cernavodă”, a declarat arhitectul Radu Cornescu.

Descoperirea vine la doar câteva zile după ce experții au descoperit între zidurile cazinoului schițe și documente ascunse, probabil, acolo de deținuții care au lucrat la renovarea clădirii, în anii 1950.

Cazinoul din Constanța, unul din cele mai importante monumente istorice din România, a intrat în ianuarie în reparații, după ce a fost lăsat 20 de ani în paragină. Lucrările, pe care constructorul promite că le va finaliza în termenul contractual de 30 de luni, vor costa 12 milioane de euro.

Maria Stefan

View Comments

  • As fi interesat dc este "unul dintre cele mai importante monumente istorice din tara"? E un casino vechi la malul marii. Altceva?

    • Pai ce e mai frumos in Constanta decat cazinoul ??
      Stil art nouveau ,problema noastra a iubitorilor de arta va fi intotdeauna grija acelor ingraditi care nu au cum sa inteleaga istoria artei .
      Exempu:
      Bucurestiul interbelic cladiri apreciate de tot mapomondul
      A venit dupa era comunista care nu a apreciat nimic si frumosul Bucureşti a fost imbacsit de blocuri simple sovietice si micul Paris a disparut
      Offfff

  • Voi sunteti prosti sau va faceti ca sunteti prosti?
    Strabunicul meu a fost seful de lucrari la constructia Cazinoului Constanta si si-a inceput cariera ca maistru la silozurile lui Anghel Salygni de unde a invatat meserie. numele lui era Dumitru Cucu fost Dumitru Dumitru- si-a schimbat numele in tinerete. A fost sef de lucrari si la constructia actualei cladiri a muzeului de istorie din Piata Ovidiu , la constructia Centrului de Cercetari Marine Agigea si la multe alte cladiri.
    A folosit aceleasi grinzi ca la Podul de la Cernavoda tot asa cum a folosit aceleasi grinzi la toate cladirile pe care le-a construit inclusiv la casa lui pe care a construit-o aici pe strada Olteniei numarul 2- are ziduri de la etaj sustinute pe grinzi metalice de acelasi tip ca la podul de la Cernavoda.
    Inainte de moarte a avut o colectie de planuri cu cele mai importante cladiri din oras incepand de la cladirea Cazinoului Constanta si de la alte cladiri care a fost furata in ziua inmormantarii lui pentru ca securistii nu puteau sa intre cu mandat sau fara datorita functiei tatalui meu ca ofiter din directiile militare. Le intrase in cap ca ar avea camere secrete cu valori....

Recent Posts

“Camera neagră” a fost găsită în Pompei. Imagini din încăperea descrisă ca fiind cea mai uimitoare descoperire făcută vreodată

O sală de banchet, cu fresce bine conservate care înfăţişează personaje inspirate de războiul troian,…

o zi ago

Nouă destinație în Grecia, lansată pentru români: tarife mici cu tot cu avion

În contextul interesului tot mai mare pentru destinații noi, dar aproape de casă, un touroperator…

o zi ago

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

2 zile ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

2 zile ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

2 zile ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

5 zile ago