O cucerire pe bicicletă – Barajul de la Siriu

Barajul şi lacul de acumulare de la Siriu, judeţul Buzău, reprezintă unul dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din ţară și un bun traseu pentru cei care doresc să parcurgă distanța pe bicicletă.

Mic istoric al Barajului de la Siriu

Cel de-al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metri, a fost realizat cu multe sacrificii materiale și umane. Nu există familie în valea Buzăului, de la Siriu până spre Pârscov, și chiar mai jos, care să nu fi avut vreun membru al familiei care să fi lucrat, fie și temporar la acest baraj. Pentru realizarea sa a fost necesară strămutarea unei comunităţi, pentru a permite crearea lacului de acumulare.

Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994 şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.
Construcţia hidrotehnică e realizată prin depunerea de anrocamente. Tehnica relativ nouă, prin care se înlocuiesc barajele de beton, se bazează pe principiul unui nucleu impermeabil de argilă uscată.
Ca tehnologie de construcţie, se aşează straturi succesive de argilă uscată, flancată în secţiune de pânze verticale groase de nisip, apoi pietriş, rocă măruntă, până la bolovani mari.
În contact cu apa, argila uscată îşi măreşte volumul şi devine impermeabilă. Rolul stratelor amintite e de rezistenţă şi de a filtra bine apa ce ajunge ,,liniştită” la nucleul argilos. Barajul a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 kilometri şi un volum de 155 milioane de metri cubi de apă.
Construcția barajului a dus la modificarea vetrei satului, dar și a traseului vechiului drum care unea Transilvania de Valahia, azi cunoscut drept DN 10. Au fost mutate la o altitudine mai mare inclusiv cimitirul şi monumentul Eroilor de la Siriu.
Traseul Pănătău – Barajul Siriu

Pentru iubitorii de bicicletă Barajul de la Siriu este o frumoasă provocare. Traseul pe care noi l-am propus este de la Pănătău până pe vârful Barajului. De ce Pănătău? Din punct de vedere logistic pentru noi era mai usor pentru că aveam cazarea asigurata la bunici:)

Totuși pentru orice alt călător care dorește să replice traseul propus de noi vă spunem că sunt destul de multe pensiuni în Pătârlagele (inclusiv pensiunea Valea Lupului, care arata foarte bine). Pentru cei care sunt mai puțini antrenați și 32 de km par mulți, pot alege să înceapă urcarea din orașul Nehoiu aflat la aproximativ 10 km de baraj.

Urcarea este frumoasă, iar dacă prindeți o zi frumoasă, imaginile vă vor răsplăti din plin efortul depus. Dincolo de baraj este un izvor cu apă rece pe care neapărat trebuie să îl încercați.

De știut:

De la Buzău la Nehoiu, via Pătârlagele, există tren, operat de o companie privată, care asigura contra cost si transportul bicicletelor.

Elevația traseului porneste de pe la 200 m în zona Pătârlagele și ajunge la aproape 800 m în cel mai înalt punct al drumului pe baraj.

DN 10 este o artera importantă, dar nu este la fel de circulat de tiruri precum DN 1a sau alte drumuri.

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

16 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago