O croazieră unică spre paradisul din Antarctica

Unde aţi putea face o călătorie cu adevărat unică în ultima mare frontieră a Pământului în lunile de iarnă (decembrie – februarie)? Antarctica nu ar fi chiar primul loc care să vă vină în minte, dar iată câteva din lucrurile pe care le pierdeţi!

Aisbergurile care plutesc pe lângă vas, unele la fel de mari ca nava, îşi profilează siluetele bizare, pe cerul albastru. Pe câteva blocuri de gheaţă lenevesc foci. Cineva strigă \”Balene!\” şi imediat toată lumea urcă pe punte pentru a vedea jeturile de apă aruncate în valuri de aceste mamifere gigantice în timp ce expiră sau vârfurile cozilor care dispar sub apă. Trecând pe lângă ţărmuri stâncoase, vedeţi vârfurile acoperite de zăpadă înălţându-se pe uscat şi, pe alocuri, banchiza ridicându-se din apele de un albastru strălucitor.

Dacă vreţi să faceţi o excursie pe uscat, luaţi mai întâi barca pneumatică pentru a vedea unde puteţi debarca pentru o plimbare printre coloniile de pinguini – păsări irezistibile, care vă vor face cu siguranţă să zâmbiţi.Este foarte posibil ca într-o astfel de expediţie să vedeţi balene cu cocoaşă, balene pitice şi orci. Dacă alegeţi să vizitaţi aceste locuri pe la jumătatea lunii ianuarie, când ziua artică este la apogeu veţi vedea pinguini adulţi îngrijindu-şi puii în cuiburi construite din pietricele. Deşi este indicat să păstraţi distanţa de aceste păsări, mulţi pinguini nu se simt intimidaţi de prezenţa oamenilor şi vin chiar foarte aproape de cei care vor să îi fotografize.

Peninsula Antartica, uriaşa limbă de pământ care se întinde la nord de restul continentului, înspre America de Sud, este destinaţia celor mai multe croaziere. Acestea pot dura în funcţie de lungimea traseului între 8 şi 29 de zile. Croazierele mai lungi incluzând insulele Georgia şi Insulele Falkland, precum şi coloniile de pinguini imperiali de pe insula Snow Hill şi din Marea Weddell.

Excursiile de acest gen nu sunt deloc ieftine, iar condiţiile de pe vasele construite încât să se poată strecura printre blocurile de gheaţă sunt excelente, uneori chiar luxoase. ambarcaţiunile oferă turiştilor saloane cu panoramă pentru observaţie, biblioteci şi uneori chiar săli de sport. Însă pentru o experienţă autentică a apelor şi a întinderii nesfârşite de gheaţă din Antarctica ar fi bine să vă înfofoliţi şi să ieşiti pe punte. Aici veţi simţi aerul rece care vă taie răsuflarea şi veţi auzi gheaţa zdrobindu-se, strigătele păsărilor şi vântul polar.

Puteţi alege între vase precum spărgătoare de gheaţă, cu o capacitate de 50-100 de persoane, vase de expediţie ce pot găzdui între 100 şi 200 de pasageri, şi vase de croazieră, mult mai mare şi mai luxoase, care au o capacitate de 600 de oameni. Există avantaje şi dezavantaje: în timp ce vasele mici fac mai multe opriri, cele mari sunt cu mult mai stabile în aceste ape greu navigabile.

Indiferent de vasul ales luaţi medicamente împotriva răului de mare. Nu e nevoie să luaţi multe haine foarte groase, majoritatea vaselor oferă pasagerilor îmbrăcăminte impermeabilă când se iese pe punte. În plus temperaturile în perioada decembrie – februarie sunt moderate între 5 şi – 5 grade.

Este bine de ştiut că pe fiecare vas în parte există oameni de ştiinţă pot să vă împărtăşească diverse informaţii foarte interesante: de la fauna şi geologia acestui continent, până la istoria primilor exploratori.

 

Maria Stefan

Recent Posts

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

4 ore ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

4 ore ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

o zi ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

2 săptămâni ago