Categories: noutăți

O călătorie cu balonul pe Nil

O călătorie liniștită și cu stil pe unul dintre cele mai mari fluvii din lume, cu priveliștile sale legendare, constituie o introducere perfectă în cunoașterea unei civilizații antice.

Să plutești deasupra albiei largi a Nilului și a malurilor sale pustii, în nacela unui balon umplut cu aer cald, este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care ți-o poate oferi Egiptul – chiar dacă asta înseamnă să plecați cu o oră înainte de răsărit. Pentru a compensa ora matinală, vi se oferă un mic dejun cu șampanie în câmpul presărat cu palmieri, în timp ce balonul se pregătește de decolare.

Ceea ce se întâmplă în continuare depinde de direcția vântului. Dacă suflă dinspre răsărit, veți zbura întâi deasupra dealurilor neregulate și a mormintelor regale din Valea Regilor și Valea Reginelor, având parte de o vedere aeriană superbă asupra mormântului reginei Hatshepsut. Dacă vântul bate dinspre apus, veți pluti deasupra unor câmpuri ca niște panglici de smarald și deasupra Nilului, cu întreg complexul de temple de la Karnak – cel mai mare din lume – întinzându-se la picioare, pilotul păstrând legătura cu „vehiculul însoțitor de la sol” prin intermediul unui walk-talkie sau al unui telefon mobil.

Printre aceste peisaje și monumente străvechi, călătoria surprinde imagini fugare ale vieții de zi cu zi din Luxor și satele din jur. Cete de copii strigă și fac semne cu mâna de pe câmp sau de pe acoperișurile plate ale caselor (unde sunt ținute, la un loc, capre și rațe); feluci cu pânze albe brăzdează fluviul, iar deșertul din depărtare pare să se întindă la nesfârșit, contopindu-se cu linia tulbure a orizontului. Sfârșitul călătoriei înseamnă revenirea la sol, cu o zgâlțâitură zdravănă, adesea în mijlocul unui teren necultivat, unde sosirea se va atrage un grup de țărani veniți să vă întâmpine.

Durata călătoriei este de aproximativ o oră în aer și puteți să vă programați oricând în cursul anului.

De știut

Punctul de plecare al călătoriilor este Luxor și agenții de turism vor aranja să fiți luați cu mașina direct de la hotel. Luați un pulover sau un hanorac, pentru că diminețile sunt răcăroase. Luați doar strictul necesar și lăsați obiectele valoroase în seiful de la hotel – obiectele se pot pierde în timpul aterizărilor mai puțin line.

Balonul se deplasează încet și sigur, iar nacela este foarte stabilă, astfel că nu există probleme ca fotografiile pe care le faceți să iasă mișcate. În mod obișnuit, baloanele plutesc la o înălțime de câteva sute de metri – nu mai mult de 305 – astfel încât condițiile sunt ideale atât pentru a admira priveliștile, cât și pentru fotografii. În funcție de condițiile meteo, pilotul poate „întoarce” balonul pentru obținerea unor vederei panoramice.

ATRACȚIILE PRINCIPALE

Admirați peisajul de la înălțime, cu panglica verde de pământ cultivat de-a lungul Nilului șerpuind prin deșert și mărginită de munți golași. Lângă câmpiile romboidale se văd pâcluri de case cu acoperișul plate de culoarea nisipului. Vă veți apropia destul de mult pentru a auzi muezinul chemând credincioșii la moschee, pentru rugăciune.

La nord de Luxor se află impresionantul complex de temple de la Karnak, construit de-a lungul unei perioade de 1.300 de ani. Printre comorile pe care le adăpostește se numără Sala Marelui Hipostil și obeliscul lui Hatshepsut din granit roz, măsurând 30 m, al doilea ca înălțime.

Nu ratați vizita la mormântul lui Nefertari din Valea Reginelor Picturile delicate aduc tribut frumuseții ei și rivalizează cu cele din Valea Regilor. Au fost restaurate cu grijă și zilnic aici nu pot intra mai mult de 150 de vizitatori, echipați cu măști și cipici.

Maria Stefan

Recent Posts

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

3 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

6 zile ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

6 zile ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

6 zile ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

7 zile ago

Curiozităţi despre instrumentele de scris: de ce pana de scris e printre cele mai longevive

Pana a fost unul dintre cele mai longevive instrumente de scris. Instrumentul provenea de la…

o săptămână ago