O ambarcațiune de peste 200 de ani a fost descoperită pe Mureș

În municipiul Arad, mai exact în apele scăzute ale Mureșului a fost descoperită o ambarcațiune, consemnată într-o hartă austriacă din anul 1776. Aceasta a fost descoperită în Parcul Natural Lunca Mureșului, în zona localității arădene Zădăreni.

Conform primelor estimări ale specialiștilor, ambarcațiunea, scobită în trunchi de stejar, datează, din perioada Evului Mediu și se presupune că era folosită pentru transportul sării. Ambarcațiunea a fost descoperită dintr-o întâmplare de un grup de cercetători din Constanța care fac un studiu în această perioada în rezervația naturală Lunca Mureșului.

„Apele scăzute ale Mureşului din acest an au scos la iveală o monoxilă, adică o barcă primitivă făcută dintr-un trunchi de copac scobit, pe raza localităţii Zădăreni. Aceasta a fost salvată din ape. Împreună cu cei de la muzeul din Arad, cu centrul local Phoenix al cercetașilor arădeni, cu sprijinul celor de la Direcția Silvică Arad și cei de la Direcția Județeană de Culte și Patrimoniu am reușit să o aducem aici, la Parcul Lunca Mureșului “, spune Paul Hac, directorul Parcurlui Natural Lunca Mureșului. Ambarcaţiunea descoperită are o lungime: 11,17 m, o lăţime de 92 cm și o înălţime de 65 cm.

Click pe poză pentru Galerie Foto!

Reprezentanții administraţiei ariei protejate spun că au anunţat autorităţile competente cu privire la descoperire şi au iniţiat demersul pentru ca ambarcaţiunea să rămână în proprietatea sau administrarea Parcului Natural, pentru a fi expusă la Centrul de Vizitare Ceala. „Menţionăm că Parcul, prin definiţia sa, are ca scop şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric din zona pe care o administrează, lucru întărit şi de prezenţa în Consiliul Ştiinţific a unui specialist în arheologie. Din punct de vedere istoric, specialiştii din cadrul Complexului Muzeal Arad au descoperit că existenţa monoxilei era consemnată deja într-o hartă austriacă de la 1776. Urmează ca specialiștii să înceapă procedurile pentru tratarea lemnului“, a mai  spus Paul Hac.

Acesta a mai declarat că în vederea conservării ambarcațiunii, se lucrează la constituirea unei echipe de specialişti, din diverse domenii, care să ofere asistenţă tehnică sau să se implice activ în lucrările propriu-zise. În țară mai sunt încă 14 monoxile dar cea de la Arad este printre cele mai mari.

Sursă: adevarul.ro

Maria Stefan

Recent Posts

Simfonia Apei revine la Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului

Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului sunt pregătite să găzduiască din nou, începând cu data de…

2 zile ago

Descoperire spectaculoasă pe un câmp din Prahova / FOTO

Mai multe morminte datând din epoca bronzului au fost descoperite de arheologii de la Muzeul…

2 zile ago

Unde a pictat Leonardo Da Vinci celebrul tablou

Mona Lisa, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a stârnit dezbateri nesfârșite prin peisajul…

2 zile ago

Povestea bisericii în care s-a adăpostit pe Mihai Eminescu

Biserica de lemn „Sfântul Arhanghel Mihail” este cea mai veche biserică ortodoxă din Târgu Mureș.…

2 zile ago

România Atractivă: 12 rute tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat

România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural care prezintă 12 rute din…

3 zile ago

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

2 săptămâni ago