Ceea ce urmează să citiţi este pur şi simplu opinia mea venită din experienţa mea personală sau a celor de lângă mine, iar dacă aţi descoperit o variantă care să realizeze un echilibru între raportul dintre pret şi calitate în cazul acestui retailer, chiar vă rog să mi-o comunicaţi şi mie.

De ce să NU cumpăraţi de la Praktiker!

Nu sunt de meserie zugrav, tâmplar sau alt handyman. Experienţa mea se bazează pe diversele renovări făcute de-a lungul vremii. Am cumpărat de aici de la cuie, şuruburi, dibluri, capace de toaletă şi alte consumabile până la uşi de interior, baterii de chiuvetă, de duş etc.

În afara consumabilelor care peste tot sunt la fel, poate o idee mai scumpe aici, foarte multe lucruri de la Praktiker sunt extrem de scumpe si de proaste calitativ.

Am cumpărat de aici de aici uşi de interior – carton presat cu nişte hârtie lipită. Nu tu informatii utile cum se pune uşa sau asistenţă; Ba mai mult nu avem cutare decat acolo sau dincolo. Si asa te plimbi prin tot Bucuresti-ul pentru o porcarie pe care mai dai si bani pe ea.

Am luat printre cele mai scumpe baterii de dus şi de chiuvetă. Ne-au plăcut erau frumoase ce-i drept, dar nu au durat mai mult de 1 an şi vreo cateva luni până au început să dea rateuri.

Am luat fainaţă şi gresie. Aţi spune ce se poate strica la aşa ceva… Deşi destul de scumpă este mai proastă calitativ decât cea cumpărată în bucătarie de la un distribuitor mult mai mic.

La fel chitul de rosturi şi multe altele…Scump şi prost. Da, luaţi-vă lucruri pe care scrie o firmă – gen Bosch, Makita sau alte lucruri care au un nume. Asta dacă tineţi neapărat să daţi mai mult!

Era sa facem greşeala să luam şi parchetul de acolo – atunci am descoperit că acelaşi parchet într-un preţ mai bun decât la orice mare retailer de genul “do it yourself” cu transport şi montaj inclus. Deci se poate…

Există vreo patru tipuri de firme în România:

1) Sunt unii care produc cu mână de lucru ieftină lucruri de o calitate ce respectă o serie de standarde şi le vând la un preţ concurenţial (ceva mai mic decât restul care au acelaşi obiect)

2) Unii care vând porcării (produse importate de pe la diverse firme mai mult sau mai putin fantoma) care sunt de o calitate reprobabilă, dar care cer un pret pe masura puterii de cumparare a românului de rand. Chiar dacă se strică destul de des omul ştie că a dat doi lei pe el şi nu e o problemă că a ţinut 3 luni.

3) Sunt o sumă de firme care au un pret mare pentru produsele ce le prezintă sau în conformitate cu dictonul: de cât dai de atâta primeşti. Aici eşti dispus să plăteşte o sumă importanta de bani pentru un produs, dar el vine cu garanţii. Tot aici poţi găsi şi produse care nu au pretenţii, dar preţul este corect.

4) Şi mai sunt cei de teapa celui despre care discutam, Praktiker. Iti ofera niste produse la niste preturi mari – echivalente cu cele de la categoria de mai sus, dar la capitolul garantie merge pe maxim 30 de zile.

Asadar când am auzit un zvon că ar putea pleca din România, am zis “pagubă-n ciuperci” Era bun doar că îi facea pe ceilalţi cu afaceri mai mici să aibă oferte mai bune, dar la cât de mare era nesimţirea … mai bine lipsa!