Noul traseu turistic amenajat pe domeniul Peles. Aleile pietruite de pe vremea lui Carol I, redescoperite

Un nou traseu turistic, lung de aproximativ sapte kilometri, va putea fi parcurs de turistii care vin la Castelul Peles. Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles amenajeaza acest traseu pe aleile si potecile pietruite din spatele castelului, care strabat intregul domeniu.

Cel mai vizitat muzeu din tara ar putea oferi noi experiente turistilor din intreaga lumea care il au pe lista destinatiilor de vacanta, anunta reprezentantii Asociatiei pentru Patrimoniul Regal Peles.

“Un nou traseu turistic apare pe domeniul Peles prin restaurarea gradinilor de poveste ale castelului. Asociatia pentru Patrimoniul Regal Peles amenajeaza un nou traseu de 7 kilometri pe aleile si potecile pietruite din spatele castelului, care strabat intregul domeniu”, arata sursa citata.

De curand au fost redescoperite aleile pietruite create inca de pe vremea Regelui Carol I. La acea vreme, aleile erau facute pentru ca domeniul regal sa poata fi parcurs pe jos sau cu trasura.

“Am descoperit recent aproape aproape 7 km de alei pietruite, alei care pornesc de la Cutitul de argint si ajung pana la stana regala. Aceste alei construite pe vremea Majestatii sale Carol I aveau ca scop parcurgerea intregului domeniu pe jos dar si cu trasura sau cu sania. Am reusit sa curatam, sa ducem la lumina acestea alei cu lungimi diferite astfel incat sa punem in valoare si alte elemente importante existente pe acest domeniu”, a povestit prof Florin Stanica de la la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti. (USAMVB)

Pe domeniul Peles se deruleaza un proiect prin care specialistii si studentii de la USAMVB sa repuna in valoare Complexul Vulparie si pentru a ingriji gradinile Castelului Peles.

Potrivit profesorului Florin Stanica, se incearca realizarea unor circuite de vizitare a spatiilor exterioare, a gradinilor, a teraselor castelului care odinioara fusesera plantate cu foarte multe specii ornamentale, cu flori perene dar si cu trandafiri.

In plus, se vor realiza zone de Belvedere si “niste puncte in care turistii sa aiba informatii pe sistemele moderne, pe telefon sau pe audio ghiduri legate de plantele pe care le vad, legate de zona pe care o vad incluzand acolo imagini de epoca, imagini din perioada regelui Carol I si a reginei Elisabeta, din perioada in care acesti arbori sau plante s-au plantat si bineinteles cum aratau terasele si toate spatiile verzi din perioada respectiva”.

Maria Stefan

Recent Posts

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

18 ore ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

5 zile ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago

Calea Victoriei redevine pietonală

Programul "Străzi deschise" va fi reluat, iar Calea Victoriei va redeveni pietonală în acest sfârșit…

o săptămână ago

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a…

o săptămână ago

Joburi pentru leneși, chiar în hoteluri de lux

Există job-uri special croite pentru oamenii leneşi. Unii sunt plătiţi să testeze serviciile hoteliere, alţii…

o săptămână ago