Categories: noutăți

Noua „Transalpina” sau proiectul „Transvâlcan” s-a blocat în vârf de munte

A trecut un an de la începerea proiectului „Transvâlcan”, de construcţie a uneia dintre cele mai spectaculoase şosele montane din ţară. Drumul judeţean 664 leagă judeţele Hunedoara şi Gorj prin Pasul Vâlcan, însă asfaltarea lui s-a oprit pe munte, la graniţa celor două judeţe.

În 2017, autorităţile judeţene din Hunedoara au cheltuit aproape 800.000 de lei pentru asfaltarea unui sector de patru kilometri ai unuia dintre cele mai spectaculoase drumuri din ţară, DJ 664, care leagă judeţele Hunedoara şi Gorj. Lucrările au fost realizate în vara anului trecut şi au constat în asfaltarea drumului de pământ şi pietriş din Pasul Vâlcan până la limita cu judeţul Gorj.

Şoseaua se opreşte în vârful unui munte, într-un loc în care se află monumentele închinate eroilor Primului Război Mondial. Continuă apoi cu 20 de kilometri de drum aproape impracticabil pentru autoturisme, coborând de la cota 1.700 de metri, pe creste, în localitatea gorjeană Schela. În ciuda promisiunilor, autorităţile din Gorj nu au continuat proiectul de modernizare a şoselei denumită „Transvâlcan”, pentru că traversează zona alpină a Munţilor Vâlcan. În acest an, în judeţul Hunedoara, drumul va fi lăţit şi va fi dotat cu rigole şi parapeţi, spune primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. „Am  discutat cu autorităţile din Gorj si au promis că vin şi ele cu asfaltarea”, a completat primarul.

Drumul istoric

Drumul Judeţean 664 are circa 45 de kilometri, dintre care aproape jumătate sunt de pământ. Din Vulcan până la limita cu judeţul vecin sunt opt kilometri, care au fost asfaltaţi în ultimii trei ani. Primul tronson, de patru kilometri, a fost realizat în anul 2014, după un proiect de peste 12 milioane de lei, al Consiliului Judeţean Hunedoara, finanţat de Uniunea Europeană. Şoseaua oferă privelişti impresionante, însă are marele dezavantaj că asfaltul se termină la limita dintre judeţele Hunedoara şi Gorj.

De acolo turiştii ajung pe un drum de circa 15 kilometri, de pământ şi piatră, accesibil doar maşinilor de teren, până la următoarea porţiune de asfalt. Noua Transalpina, după cum este numit DJ 664, are mai multe repere istorice. O porţiune a sa a fost un drum dacic, pe care au trecut romanii când au invadat aceste teritorii. De asemenea, în anul 1600, pe aici a trecut Mihai Viteazul în drumul său spre Viena.

Maria Stefan

Recent Posts

Se anunţă demararea procedurilor privind consolidarea blocului ARO

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, duminică, faptul că a fost obţinut acordul proprietarilor pentru…

13 ore ago

3 destinatii spectaculoase, ignorate de turiști

Când discutăm de destinații frumoase sau exotice tări precum Italia și Mexic sunt grozave, dar…

14 ore ago

Locuri misterioase de pe Glob: lacul ucigaş din Camerun, care a luat 1.746 de vieţi omeneşti

În fiecare colţ de pe Pământ există locuri misterioase, în jurul cărora s-au creat adevărate…

14 ore ago

Descoperă Borșa… Știați că în apropiere orașului este lacul cu forma de harta României?

Borșa este un oraș în județul Maramureș, format din localitățile Băile Borșa și reședința pe…

4 zile ago

Satul-labirint din nordul Moldovei. Metoda ingenioasă prin care un cătun s-a apărat de invadatori

Satul Vatra din județul Botoșani seamănă cu un labirint populat, având zeci de ulițe care…

o săptămână ago

Top 10 ciudăţenii despre pantofi. Cand purtau barbatii tocuri?

Pantofii spun totul despre noi: ce stil de viaţă avem, ce venituri avem şi cât…

o săptămână ago