Noaptea Albă a Galeriilor prezintă imagini inedite de la prima operație de hernie

Vineri, 30 septembrie 2016, Noaptea Albă a Galeriilor prezintă în cadrul ediției #10 cele mai noi tendințe din arta contemporană românească și internațională în București și, pentru prima dată, în alte nouă orașe – Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de creație se deschid, timp de o noapte, pentru a oferi publicului un program divers și dinamic.

După zece ani, în primul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de Noaptea Albă a Galeriilor. Este un eveniment pe care l-am construit împreună – artiști, curatori, manageri culturali, parteneri, public. Și s-a dezvoltat frumos, iar în acest an se extinde la nivel național, pe 30 septembrie, în zece orașe.

Astfel, ne dorim să creăm o platformă de comunicare și colaborare între centre culturale din țară prin intermediul căreia să putem atrage atenția asupra importanței susținerii culturii contemporane din România. Prezența invitaților străini la ediția din acest an este o oportunitate în plus de a crea noi legături între scena artistică locală și cea internațională.

NAG nu este, deci, doar o noapte albă. NAG dorește să formeze harta culturii contemporane din orașele în care are loc și care sperăm să cuprindă și alte centre culturale în viitor.

Fotograful lui Mihai Eminescu și primele fotografii medicale din Romania

În cadrul evenimentului vor fi prezentate si o serie de imagini de la prima auto-operaţie de hernie din lume (chirurg dr. Alexandru Tzaicu), precum şi fotografii medicale vechi (1890 – 1910) realizate de Nestor Heck, „fotograful lui Mihai Eminescu”, vor putea fi vizionate pentru prima dată în cadrul expoziţiei „Medicina în fotografia de secol XIX”, care va avea vernisajul vineri, 30 septembrie, ora 19:00, la Haart Studio (Str. Vasile Lascăr, nr.63, Bucureşti). Evenimentul este organizat de platforma Fotografiemedicala.ro, împreună cu Asociaţia SMART MED.

Urmând să fie casate şi aruncate, un set de fotografii care poartă semnătura artistului Nestor Heck, cel mai cunosucut fotograf ieşean al vremii, precum şi alte câteva imagini care prezintă pacienţi şi patologii au fost salvate, îngrijite şi arhivate de dr. Richard CONSTANTINESCU, iatroistoriograf, coordonator al Fototecii medicinei româneşti şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Imaginile din arhiva „Dr. Richard Constantinescu” marchează începutul fotografiei medicale în Romania, un domeniu cu o istorie întreruptă.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

o săptămână ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

o săptămână ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

o săptămână ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago