Navă americană, găsită abia după 77 de ani de căutări

Batalia din Insula Samar, in Marea Filipinelor, a fost una dintre cele mai mari lupte navale din istorie si a avut loc pe 25 octombrie 1944. Atunci americanii au dat piept cu armata imperiala japoneza, insa de-abia recent, s-a gasit epava distrugatorului USS Johnston, la 6.500 de metri adancime.

Exploratorii din Statele Unite, care au ajuns la nava, au petrecut acolo mai multe ore, iar scafandrii au filmat vasul de 115 metri lungime, care a fost distrus in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa o batalie apriga cu flota Japoniei, potrivit BBC News.

“Epava este la o asa de mare adancime (pe fundul Oceanului Pacific -n.a.), incat exista foarte putin oxigen acolo si de aceea este extrem de putina contaminare din partea vietii marine. Este remarcabil, cat de intacta poate fi nava, dupa pagubele suferite in furibunda lupta”, a declarat Victor Vescovo, conducatorul expeditiei si pilotul submarinului.

Anumite parti ale distrugatorului USS Johnston fusesera reperate din anul 2019, dar de-abia acum s-a gasit locul si s-a putut ajunge la epava. Datorita faptului ca fosta nava a fost descoperita la cea mai mare adancime din istoria cautarilor, a fost nevoie de un submersibil special denumit DSV Limiting Factor, care poate cobori pana la 10.000 de metri sub nivelul marii.

Trebuie specificat faptul ca vasul a fost implicat intr-una dintre cele mai mari batalii navale din istoria lumii, denumita “Lupta de la Samar”, care a avut loc in Marea Filipinelor. USS Johnson si alte distrugatoare americane nu au putut face fata celor 23 de nave de razboi ale japonezilor.

“Descoperirea distrugatorului USS serveste ca o alta recunoastere a eroismului si sacrificiului soldatilor americani, din acea zi din Golful Leyte, de acum 77 de ani” din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a declarat Carl Schuster, un fost capitan al Marinei SUA si instructor la Universitatea Hawaii Pacific.

Echipajul distrugatorului era compus din 327 de oameni, dintre care 186 au murit, inclusiv Ernest Evans, comandantul vasului, el fiind decorat post-mortem cu “Medalia de Onoare”, conform CNN.

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

6 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

6 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

7 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago