Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în online

Retrași în casă cu zilele, ne e dor de întâlnirile cu publicul nostru și cu obiectele pe care le prețuim. Ne adaptăm provocărilor, ca toți ceilalți în această perioadă, și experimentăm noi forme de a rămâne aproape, așa încât vă invităm:

Să descoperiți fotografii și să ascultați înregistrări audio-video din Arhiva MȚR pe Rețelele Privirii, prima platformă digitală participativă dedicată unei arhive muzeale românești – arhiva.muzeultaranuluiroman.ro. 

Să priviți obiecte din colecțiile de patrimoniu ale MNȚR. Pe Google Arts & Culture puteți accesa imagini de înaltă rezoluție ale exponatelor din Muzeul Țăranului, dar și din alte mari muzee ale lumii. Intrați pe adresa artsandculture.google.com și căutați-ne! Vei găsi expoziția digitală „Haina țărănească”, dedicată diferitelor tipuri de porturi țărănești din spațiul românesc, însoțită de o coloană sonoră din colecția „Ethnophonie” a muzeului: doine, hore, învârtite, brâuri. 

Să citiți revista de antropologie MARTOR. Dedicată deopotrivă cercetătorilor din sfera științelor sociale și celor curioși să descopere analize pertinente despre lumea în care trăim, revista abordează subiecte precum copilăria, tradițiile creative, patrimoniul și identitatea locală, locuirea, practicile agricole, memoria și arhivele, viața cotidiană în comunism ș.a. Întreaga arhivă a revistei (din 1996 și până în prezent) poate fi consultată gratuit la adresa martor.muzeultaranuluiroman.ro.   

Să vă plimbați prin sălile muzeului, accesând turul virtual la adresa 360.muzeultaranuluiroman.ro; să intrați în bisericile de lemn păstrate in situ și aflate în administrarea muzeului: biserica.muzeultaranuluiroman.ro

Să copilăriți împreună cu familia prin Muzeul virtual al copilăriei: childhoodmuseum360.eu/ro. Explorați imaginarul copilăriei de la sat și de la oraș și aflați despre sărbători, jocuri și jucării tradiționale, boală și vindecare, nume de băieți și fete, texte scrise de și pentru copii; și câte altele. 

Să vizionați filme pe platforma MUBI! Cinema Muzeul Țăranului și-a suspendat temporar proiecțiile, însă, în următoarele trei luni, partenerii noștri, MUBI, vă vor pune la dispoziţie o ofertă de 30 de filme, înnoită zilnic – alese cu grijă și cu multă iubire pentru cinema, pe mubi.com/muzeultaranului.   

Maria Stefan

Recent Posts

Castelele, conacele și cetățile din România scoase din ruine cu ajutorul banilor europeni

Zeci de cetăți, castele, palate și conace din România au fost reabilitate cu ajutorul fondurilor…

5 zile ago

Berlinul vrea să scape de vila lui Goebbels, ministrul de propagandă nazist

Guvernul de la Berlin vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de…

5 zile ago

Incendiu violent lângă Mănăstirea Voroneț cu câteva ore înainte de Paşte

Un incendiu de proporții a izbucnit lângă mănăstirea Voroneț, sâmbătă chiar cu câteva ore înainte…

6 zile ago

Un colț de geam roman, descoperit de arheologii din Alba Iulia

Arheologii din cardul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia au prezentat un colț de geam…

o săptămână ago

Două clădiri de patrimoniu ale Bucureștiului propuse pentru consolidare, respinse de consilierii PNL și PSD

Consilierii PNL și PSD, care fac partre dintr-o coaliția de ceva timp la guvernare în…

2 săptămâni ago

400 de ani de patrimoniu cultural al Danemarcei s-au prăbușit în flăcări

O clădire istorică a bursei de valori din centrul orașului Copenhaga a fost cuprinsă de…

2 săptămâni ago